Ajándék, Karácsonyi vízió

Kategória: Irodalom Megjelent: 2013. január 06. vasárnap

Dr. Szathmáry László állandó diakónus és régi kedves ismer?sünk - az ? két kedves írásával köszöntjük az új év els? hétvégéjét. "...Úgy történt, hogy az Úrjézus - már hetekkel Karácsony el?tt – fürd?köpenyt akart venni a feleségemnek, Karácsonyra..."

 

Ajándék

A hála nem azt teszi gazdaggá, akinek kijár, hanem azt, aki kimondja! Visszakapja a hálában az ajándék adóját. Ez a szeretet. Akinek kijár a hála – mert jót tett – az már gazdag önmagában, nincs szüksége a hálára. Azért tett jót, mert túlcsordult benne a szeretet.

Úgy történt, hogy az Úrjézus - már hetekkel Karácsony előtt – fürdőköpenyt akart venni a feleségemnek, Karácsonyra. Sehogy sem akart „összejönni” a dolog. Az összes női ruházati üzletet összejárta – még a Tescóba is elment – de nem talált. Már dec. 22-e volt, amikor megállt az egyik sportüzlet előtt, és azt gondolta,: „Hűha, itt csillagászati árak lehetnek!” de azt gondolta: „Nem baj, a feleségemnek a szemei úgyis olyanok, mint a csillagok, kijár neki a csillagászati ár is!” – és bement. Aggódva kereste férfi szemeivel a fürdőköpenyt, de sehol nem találta a csillogó sportcuccok között. Egyszer csak, odalibbent egy eladó hölgy. Neki is csillogott a szeme a segítőkészségtől, és a mosolytól, amivel mindezt kísérte. Segíthetek Uram, - kérdezte az Úrjézustól? Igen, tudja, egy női fürdőköpenyt keresek, és nem találom. „Igen, van, sárga, fehér és lila színben – és odavezette az Úrjézust a fürdőköpenyekhez. Melyik színt kedveli a hölgy? Az Úrjézus tétován rakosgatta a kezét, a különböző színekre, majd így szólt: „Talán a lila…?” „Nekem is ez a szín tetszik! – és milyen méretet óhajt?” „Hm, Hm…! – talán az M-est”. Az eladó végignézte a méreteket, de nem talált M-est. „Várjon, megnézem a gépben, hogy van-e raktáron.” Nehéz percek következtek, nem értette az Úrjézus, hogy Ő már annyira öreg, hogy nem ismeri a számítógépet, mi az, ami ilyen sokáig tarthat…? De az eladó hatalmas mosollyal felkiáltott: „A raktárban még van! Rögtön hozom” – mondta. De újabb kínos percek következtek. Az Úrjézus csak állt, csak állt. Úgy érezte, az egész áruház őt nézi, hogy mit keres az Úrjézus egy sportáruházban. Végre megérkezett az eladó. „Bocsásson meg, hogy megvárakozattam, de először nem találtam a kért méretet, ezért megkérdeztem a főnöktől, hogy nem tudja, hol van, mert a gép azt mondta, hogy van még. A főnök rögtön tudta, hol van. Amikor elővette, azt mondta: „Tudja mit? Mivel ez az utolsó darab, mondja meg a vevőnek, hogy most Karácsony van és belefér az akcióba, ezért adunk 30 % kedvezményt az árból!” Az eladó széles mosollyal kiszámította a kedvezményt, majd átadta a kasszásnak. Ő is mosolyogva hajtogatta össze a köpenyt, miközben megjegyezte: „Szépen összehajtom, hogy szépen be tudja csomagolni” A búcsúzáskor az Úrjézus csak ennyit tudott mondani: „Köszönöm a kedvességüket, a mosolyukat. Sokkal többet kaptam, mint egy fürdőköpenyt! Boldog Karácsonyt!”

És nagyon boldog volt, hogy megteremtette az embert…

 

 

Karácsonyi vízió

 

 Csak ülök a hideg templomban,

már minden kész az ünnepre,

elbukik ajkamon a gondolat…

Nézem a fenyőket – égbe érnek…

Próbálok imádkozni, de a szavak

belefulladnak a semmibe…

 

És ekkor megelevenedik a betlehem:

Egy anya jön gyermekével, az kérdez valamit

és lehajol hozzá…

Az Ég is lehajlott, hogy az ember

belenassolhasson az Istenbe…

Ott áll egy fiú, meg egy lány, kezük összeér,

Egymásra mosolyognak…

Látom, ahogyan a leány fejében

már saját picinyét dajkálja éppen…

Ez lenne a Karácsony titka?

A Mosoly megjelenik a Földön?

Most egy férfi, fontos arccal bámulja Józsefet,

Ahogyan beteríti Máriát és Jézust az óvó szeretet…

Hirtelen zsebébe nyúl, s bedob a perselybe,

Kevés beszéd, komoly tett:

Ez lenne a Karácsony?

Isten jobban ismer minket,

mint mi saját magunkat,

szinte leguggol szemünk szintjére

és szíve átveszi szívünk dobogását…

Nem igazságait puffogtatja,

Önmagát adja!

Benne, testvérek vagyunk!

El kell jutnunk józan paroláig!

Sziporkázó szóvirágok helyett,

egyszerűen csomagolva,

önmagunkat adni,

AJÁNDÉKKÉNT

!

  

Szentkirályszabadja 2012.