Napközis mesék 2021/2 - Vader Nagyúr meggyőzése

Kategória: Irodalom Megjelent: 2021. március 10. szerda

Napközis mesék 2. - 2.a osztály
Sípos (S) Gyula: Vader Nagyúr meggyőzése
H. Lili által mondott szereplők: Emma, Szonja, Réka, Darth Vader Videó és szöveges változat:

A Liliánok bolygója a Galaxis egy távoli sarkában keringett meleget adó Napja körül. Lakói karcsú, vidám és ügyes kis emberkék voltak, akik békében éltek egymással és az egész természettel. Fák koronáiba épített házaik között szinte repültek a levegőben, izmos testükkel ugrottak, fordultak, guggoltak, röppentek ágról ágra, földről a levegőbe és vissza. Talán örök időkig így élhettek volna, ha a Császár el nem határozza, hogy az űrnek ezt a szegletét is meghódíttatja Darth Vaderrel, feltétlen megadást követelve mindenkitől, így a liliánoktól is.
Összeült a Lilián Nagytanács, hogy mitévők legyenek. Ha a birodalmi seregek beteszik a lábukat a Lilián bolygóra, az a békés életük végét jelenti. A Birodalom hadseregét legyőzni nem tudják, valami más megoldást kell keresniük. Végül hosszas tanácskozás után kidolgoztak egy tervet. Úgy döntöttek, hogy hivatalos Lilián békeküldöttséget indítanak útnak Vader nagyúrhoz, kérve őt, hogy ne támadja meg őket, hanem maradjanak békességben egymással. Mivel azonban sejtették, hogy Darth Vader nem fog csak úgy, magától ebbe beleegyezni, a küldöttséggel együtt küldték három titkosügynöküket, Emmát, Szonját és Rékát, hogy a titkos terv megvalósításával hassanak jó irányba a Nagyúrra.
Minden úgy történt, ahogy a Lilián Nagytanács előre látta. Vader Nagyúr hallani sem akart semmilyen békés egymás mellett élésről! Ő győzni és hódítani akart, és az egész bolygó kellett neki. Bár még folytak a tárgyalások, látszott, hogy már csak Emmában, Szonjában és Rékában bízhatnak a liliánok…
A három titkosügynök akcióba lépett. Kiderítették, hogy Darth Vader lakosztályát hetente egyszer takarítják a robotok. Egyet elkaptak közülük, és kiszereltek belőle minden alkatrészt. Aztán Emma behajtogatta magát a robot vázába, és a többi robottal együtt elindult a Nagyúr szobájába. Együtt zümmögött, forgott, porolt a többiekkel, közben megfigyelte, hol vannak a szobában a figyelő kamerák. Addig ügyeskedett, amíg olyan helyzetbe nem került, hogy két másik robot eltakarja, akkor gyorsan egy levelet csempészett az asztalra.
Este Vader Nagyúr meglepve látta, hogy a szigorúan őrzött szobájába valahogy egy levél került, amiben óva intik őt a Liliánok bolygójának megtámadásától, ami végzetes lehet számára - írta az ismeretlen jóakarója. Dühösen tépte szét a levelet. Rögtön visszanézte a kamerák felvételeit, hogy kiderítse, ki hozta a levelet, de azokon nem látszott más, csak néhány takarító robot munka közben. Másnap Vader Nagyúr dühösen figyelmeztette a lilián küldöttség tagjait, hogy őt nem lehet megfélemlíteni holmi levelekkel, csak a teljes megadást fogadja el, és csakazértis megtámadja a Lilián bolygót.
Szonja következett. Tudta, hogy még egyszer a Nagyúr lakosztályába az ajtón keresztül nem jutnak be. Azt azonban megfigyelték, hogy Darth Vader lakosztályában külön berendezések biztosítják a megfelelő páratartalmat, víz párologtatásával, amit egy robot naponta pótol. Szonja elrejtőzött a robotok útvonalán egy ajtó mögött, az árnyékok közé kuporodva. Amikor a vízutántöltő robot elhaladt a tartályával, egy gyors mozdulattal beleöntötte a lilián gubicsfa porrá őrölt termését a vízbe.
Másnap reggel Vader Nagyúr arra ébredt, hogy minden elektronikus rendszer akadozik a szobájában, a fémek rozsdásodnak, nyikorognak, és mintha valami rágná a felszínüket, úgy esnek szét. Még az ő szuperpáncélja is foltos! Dühöngve ment a megbeszélésre, ahol a lilián küldöttség tagjai sajnálkozva mondták, hogy talán az ő ruhájukról kerülhetett a gubicsfa termésének porából Vader Nagyúrra! A gubicsfa csak az ő bolygójukon él, a termése könnyen porlik és sajnos minden fémet szétmar, amire csak rákerül. Darth Vader magában elgondolkodott, mi lesz akkor az ő harci járműveivel, páncéljaival azon a bolygón, de elhatározta, hogy azért se engedi megfélemlíteni magát, ezért még keményebben beszélt a küldöttséggel.
A liliánok most már csak Rékában bízhattak. A titkosügynök tudta, hogy a Nagyúr szobáját figyelik, ezért a szellőző rendszer alagútjában kúszott el a lakosztályig. Ott a szellőzőrácson keresztül tillandzia virágport szórt a szoba levegőjébe, majd gyorsan távozott.
Vader Nagyúr este alaposan átvizsgált mindent mérőműszerekkel és az Erőn keresztül is, de mindent rendben talált. Reggelre azonban bedagadt a torka, szürcsögött, szöttyögött, folyt az orra, s még a légzőrendszerén keresztül is alig kapott levegőt.
Jaj, jaj – sajnálkozott a Lilián küldöttség, ez csakis a tillandzia virágpora miatt lehet! Sajnos a Lilián bolygó levegője teli van ezzel a virágporral, s aki gyerekkora óta nem ezt a levegőt lélegzi be, annál ilyen allergiás reakciók jelentkeznek… Akár meg is halhat bele!
Darth Vader nagyúr megrémült – hát még az ő élete is veszélybe kerülhet, ilyen semmi kis virágpor miatt? Hát kit érdekel ez a koszos kis bolygó, ahol nincs semmi értékes?
Így történt, hogy a liliánok megmenekültek a Császár vasmarkai közül, és tovább élhették békés életüket szeretett erdeikben.