Napközis mesék: A szabadító hadművelet

Kategória: Irodalom Megjelent: 2019. április 10. szerda

S. Sznja és S. Dani által ajánlott szereplők: Banános Joe, Barbie

Sípos (S) Gyula: A szabadító hadművelet

Banános Joe nagydarab, kedves, mackós járású férfi volt, aki közkedveltségnek örvendett a városban. Sokan kissé ügyefogyottnak tartották lassú, megfontolt beszéde miatt – pedig ha tudták volna!

De akármit is gondoltak róla, kedvelték, mert mindig segítőkész volt. Hatalmas erejével az autókat is megemelte, ha kereket kellett cserélni, feleannyi idő alatt kiásott egy kétszer akkora árkot, mint társai, s ha a kocsmában bárki verekedni akart volna, elég volt csak ránéznie, hogy az illető máris elálljon szándékától. Egy kis zöldség-gyümölcs boltja volt a főutcán, innen kapta Banános becenevét is.
Kevesen tudták róla, hogy van egy lány testvére, Barbie, egy csinos fiatal nő, akinek a fővárosban van butikja, ahol a legdivatosabb ruhákat és kiegészítőket lehet kapni, borsos áron. Mégis sokszor tele van az üzlet, részben a jó minőségű áru, de még inkább a lány kedvessége és vonzereje miatt.
Ha azt kevesen tudták Banános Joe-ról és Barbie-ról, hogy testvérek, azt még kevesebben, hogy a zöldséges bolt és a butik csak fedőfoglalkozás – a két ember az ország legjobb titkosügynökei közé tartozott, akiket hol külön-külön, hol együtt vetettek akcióba, mindig sikerrel.
Emlékeztek még rá, amikor hirtelen úgy felszaladt minden zöldség és gyümölcs ára? A gyümölcs-maffia állt a háttérben, akik nagy tételben felvásárolták azokat és tárolták, hogy mesterségesen hiányt idézzenek elő és később jóval drágábban adhassák el az árut. Bizony, Banános Joe volt az, aki kiderítette ezt, aztán egyedül besétált a maffia főhadiszállására, hatalmas markába kapta a két főkolompost, kissé összekocogtatta a fejüket, de olyan meggyőzően, hogy azok azonnal megnyitották a raktárjaikat a piac előtt.
És arra emlékeztek, amikor fiatal lányok tűntek el esténként az utcákról? Barbie volt az, aki vállalta, hogy ő is kint sétál, és hagyja, hogy elkapják. Meg is történt, a rablók vesztére, mert Barbie nem csak csinos és szép, de erős is volt, valamint két danos karate és dzsúdó mester is, így aztán a rablók hamarosan összekötözve és nyögdécselve várták a rendőrök kiérkezését. Bizony, Barbie csak ezzel az egy akciójával hat lányt szabadított ki a fogságból!
Egy reggel sürgős hívás érkezett mindkettőjükhöz a titkosszolgálat vezetőjétől: azonnal jelenjenek meg a főhadiszálláson! A két testvér rábízta üzletét az alkalmazottakra, és siettek a főnökhöz a megbeszélésre. Kiderült, hogy előző este gátlástalan banditák elrabolták az ország egyik nagykövetét és eltűntek vele az éjszakában. Zsaroló telefonhívásukban közölték, hogy vagy huszonnégy órán belül kiengedik a börtönből banditavezérüket és öt társát, vagy meghal a nagykövet, aztán a következő, és a következő, egészen addig, amíg nem teljesülnek követeléseik.
A zsarolásnak természetesen nem engedhetünk – mondta a főnök – gazemberek nem határozhatnak az ország sorsáról. Aztán meg, ha egyszer engednénk, soha nem lenne vége az újabb és újabb emberrablásoknak és követeléseknek. Így hát nektek kell megoldanotok az ügyet, mégpedig holnap reggelig!
A két testvér egymásra nézett, aztán  bólintottak, hogy vállalják, hiszen itt emberéletek forognak kockán!
Annyit már kiderítettünk a telefonhívásokat bemérve – mondta a főnök –, hogy a kertvárosi terület melyik utcájában és melyik házában őrzik a nagykövetet. A légi felvételek alapján azt is látjuk, hogy legalább két őr jár a ház körül, s ki tudja még, mennyi odabent? Rendőrök, katonák nem mehetnek a közelükbe, mert akkor rögtön megölik a nagykövetet. Itt csak ti segíthettek!
Banános Joe és Barbie alaposan áttanulmányozták a helyzetet, a helyszínt, a felvételeket, aztán ahogy sötétedni kezdett, akcióba lendültek.
A két őr folyamatosan járőrözött a ház körül úgy, hogy az egyik mindig elöl, a másik hátul legyen. Az egyikük épp kikanyarodott a ház sarkánál, amikor az utca végén egy imbolygó, láthatólag beivott csinos, fiatal nő tűnt fel és tántorgott felé. Az őrnek felcsillant a szeme: egy kis szórakozás a lánnyal jót fog tenni az unalmas órák után! A lány már közel ért, meg is szólította, azt kérdezve, ugyan hol lehet most, mert kissé eltévedt. Az őr elmosolyodott: hát hogyne tudnám, gyere csak, babám… aztán már fel is akadt a szeme és ájultan rogyott a földre, amikor a látszólag részeg, de valójában nagyon is józan fiatal nő, Barbie egy jól irányzott ütéssel leterítette.
Banános Joe hátulról közelítette meg az épületet. Ő nem teketóriázott: egyszerűen odasétált az őrhöz, s mire az megnyikkanhatott volna, hogy „ki a fene vagy te?” - már kapott is egy álomba ringatót a fejére, amitől menten összerogyott. Akkor Joe nekiveselkedett, és hatalmas erejével szétfeszítette a földszinti ablakot védő rácsot. Közben Barbie is odaért, elővette manikűr készletét, és a körömreszelővel egy pillanat alatt kinyitotta az ablak zárját - már bent is voltak az épületben.
Ezután minden gyorsabban zajlott, mint ahogy azt elmesélem. Joe a konyhában tett ártalmatlanná egy embert, aki épp kávézott, Barbie pedig a fürdőszoba előtt kapott el egy másik banditát. Ő találta meg az utolsót is, aki a székre kötözött nagykövetre vigyázott az egyik szobában. A férfi nagyra nyitott a szemét, amikor meglátta a szobába belépő lányt, aztán már csukhatta is le, ahogy a földre ájult egy ütéstől. Ezután már csak egy telefonhívásra volt szükség a főnöknek, hogy jöhetnek a kioldozott nagykövetért…