Keresztekkel tiltakoztak Bukarestben egy új mecset építése ellen

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. szeptember 17. csütörtök

Száz fakeresztet állítottak fel a Bukarestben a tervezett óriásmecset ellenzői azon a telken, amelyet a román kormány bocsátott a muzulmán egyház rendelkezésére - jelentette kedden a Mediafax hírügynökség. A kereszteket a helyszínen tartott istentisztelet keretében előzőleg fel is szentelték. A hétfő esti tiltakozó megmozduláson a hírügynökség szerint mintegy kétszázan vettek részt. Ez már a harmadik megmozdulás azon a 11 ezer négyzetméteres telken, amelyet júliusban adott 49 évre a muzulmán közösség használatába a bukaresti kormány.

Augusztusban több száz helyeslő reagálást gyűjtött be a Facebookon az a bukaresti férfi, aki román nemzeti színekre festett malacokat vitt a telekre, amelynek a földjében előzőleg egy befagyasztott félsertést is elásott. Murat Iusuf muzulmán főmufti "sértőnek és elszomorítónak" nevezte a gesztust.
A román kormány júliusban döntött arról, hogy a muzulmán felekezet használatába adja a bukaresti Romexpo kiállítási csarnok közelében található telket azzal a feltétellel, hogy ott a felekezet közhasznú épületeket - egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot - építsen.
Traian Basescu volt államfő biztonsági kockázatnak nevezte, hogy Bukarest készül befogadni Európa egyik legnagyobb muzulmán központját. Victor Opaschi vallásügyi államtitkár a telek átadási jegyzőkönyve aláírásakor hangsúlyozta, hogy a modern demokrácia egyik alappillére a vallásszabadság, és minden románnak érdeke, hogy az új mecset szélsőséges, fundamentalista nézeteket nélkülöző "normális" vallásos élet központjává váljon.
(origo.hu)