Elkezdődött a Márton Áron-játékfilm forgatása

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. szeptember 14. hétfő

Megkezdődött a Márton Áron püspök életét bemutató nagyjátékfilm forgatása: szeptember 4-én Csíkszentdomokos határában vették fel az első jeleneteket. A főszerepet Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház érdemes színművésze játssza – írja a Hargita Népe.

Márton Áron hétköznapi életének egy momentumát rögzíti az a jelenet, amelyet filmre vettek az elmúlt pénteken a Csíkszentdomokos melletti Pásztorbükkön: a világégés után szülőfalujába hazatérő és hivatását kereső fiatal Márton Áron és Kurkó Gyárfás író-politikus szekerekkel hajtanak ki a hegyre, a Báthori Endre bíboros-fejedelem meggyilkolásának helyét jelző emlékkereszthez. Ez a jelenet a készülő nagyjátékfilmből mindössze pár másodpercet, talán egy percet tesz ki, mégis mérföldkőnek számít, mert ezzel tulajdonképpen hivatalosan is megkezdődött a Zord idők csillaga címet viselő, közösségi összefogással készülő Márton Áron-nagyjátékfilm forgatása.

A film elkészítését a Mustármag megújulás-szolgálat Márton Áron missziója tűzte ki célul, a forgatókönyvet pedig Papp László római katolikus plébános, a szolgálat vezetője írta.

A plébános elmondta: a film főszerepét Bogdán Zsolt, a kolozsvári színház csíkszeredai születésű színművésze alakítja, Kurkó Gyárfást pedig a temesvári színházban játszó Bandi András Zsolt. A készülő film rendezője Béres László, operatőre Mayer Zoltán, társproducere pedig Kindl Gábor.

– Hogy mikor és hol lesz a következő forgatási nap, arról korai még beszélni. A filmkészítés rengeteg szervezést jelent, mondhatom, hogy a munka kilencven százaléka ebből áll. Most, hogy összeállt a csapat, össze kell hangolódjon a díszletes, a sminkes, a jelmeztervező, a technikai stáb, az alkotók – iszonyú nagy munka megszervezni, hogy mikor, hol, mi történjen, annál is inkább, hogy földrajzilag nagy területen zajlanak majd a forgatások. Lesznek jelenetek, melyeket Kolozsváron forgatunk, másokat Gyergyóditróban, Gyulafehérváron vagy éppen a Duna-csatornánál – ecsetelte Papp László. – Az ősz folyamán kezdjük szervezni a tömegjeleneteket, hiszen a film egyik sajátossága kíván lenni az általa nyújtott közösségi élmény. Ezért azt akarjuk, hogy a tömegjeleneteket ne digitális megoldásokkal vegyük filmre, hanem ahol nyolcszáz ember kell legyen a képsorokon, ott valójában nyolcszáz embert mozgassunk meg. Az egész Erdélyt átfogó helyszín – a Kászonoktól Hunyadig, Torockóig – és a közösségek bevonása is mind hozzájárul ahhoz, hogy bár a film egy elmúlt kort idéz, a mai társadalom keresztmetszetét is tükrözze – tette hozzá.

Az Erdély nagy püspökének életét bemutató játékfilm megálmodói már első perctől nyíltan közölték: az egymillió euró (mintegy 4,5 millió lej, azaz nagyjából 315 millió forint) költségvetésű produkciót közösségi összefogással és a közösség anyagi támogatásával kívánják létrehozni.

– Az akarjuk, hogy Erdély filmje legyen – mondta erről Papp László. Szavai szerint „gyűlöget” a pénz, de még mindig szükség van a támogatásokra. – Voltak települések, például Farkaslaka, ahol a pap kiprédikálta, majd három napon át gyűjtést tartottak a film támogatása céljára. De magánszemélyek is adományozhatnak, a honlapunkon megtalálhatók a bankszámlaszámok, ahová támogatását utalhatja az, aki ezt fontosnak tartja – nyilatkozta.

Fotó: Hargita Népe

Magyar Kurír