Harrach: Még több emberre ki kell terjeszteni a szabad vasárnapot

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. március 24. kedd

A KDNP nem foglalkozik hatástanulmányokkal, nem ez a dolga – mondta a frakcióvezető a Népszabadságnak. Harrach Péter szerint két hónap múlva át kell tekinteni a tapasztalatokat, és a kormánynak rendeletben, kivételekkel kell biztosítania, hogy az üdülőhelyeken vasárnap is nyitva legyenek az üzletek. Azt mondta, hogy a KDNP már négy éve javasolta, hogy tizenkét olyan vasárnap legyen, amikor nyitva lehetnek az üzletek.

Ha ezt elfogadták volna, akkor a Balatonon az üzletek főszezonban vasárnap is nyitva lehetnének. A kereszténydemokrata képviselő szerint, ha a gazdaság lehetővé teszi más területen is biztosítani kell a szabad vasárnapot. Fő szabályként szeretné, hogy ne dolgozzanak az emberek az egyetlen közös pihenőnapon. A szabad vasárnapot kiterjesztenék nemcsak a kereskedelemre, hanem máshol is, mivel szerinte még mindig egymillió ember dolgozik vasárnap.
A kivételek a folyamatos munkavégzést igénylő üzemekben megmaradnának, de szerinte most a Munka törvénykönyve túl lazán szabályozza a kérdést, kibúvási lehetőséget ad. Ma is pihenőnapnak számít a vasárnap, és nem lenne ördögtől való, ha valóban csak az dolgozna vasárnap, akinek muszáj.
(index.hu)