Jó hír: ugrásszerűen nőtt a turisták száma

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. február 25. szerda

A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint világviszonylatban is kiemelkedően teljesített tavaly a hazai turizmus. Európában 4%-kal emelkedett a nemzetközi turistaérkezések száma, Magyarországon pedig rekordot döntött: 13,4%-kal bővült a turizmus forgalma 2014 első háromnegyed évében.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese közölte: a legfontosabb célterület Budapest és a Balaton, de egyre nagyobb szerepük van a vidéki szolgáltatóknak. A vidéki régiók főleg a szomszédos országokból számíthatnak vendégekre.

Nem csak a turistákat vonzzuk
Egy turisztikai weboldal szerint Budapest London, Prága, Párizs és Róma mellett az egyik legcsodálatosabb filmforgatási helyszín. A Magyar Turizmus Zrt. adatai alapján a stábok tagjai évente 100 ezer vendégéjszakát töltenek itt.
Nálunk készült például Scarlett Johansson főszereplésével az Amerikai rapszódia, amiben a Hősök tere és Dunapart is jelentős szerepet kapott. Három éve pedig a Die Hard 5 című film több jelenetét is Budapesten forgatták Bruce Willisszel a főszerepben.
Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos azt mondta: azért választják sokan a magyar fővárost, mert könnyen változtatható az utcakép és az utóbbi években a kormány által kínált kedvezmények miatt olcsón elérhetőek a forgatási helyszínek.
A kormánybiztos szerint az utolsó négy évben majdnem hatszor akkorára emelkedett a külföldi filmgyártás, mint eredetileg volt. Március közepétől a Da Vinci-kód legújabb részét forgatják Budapesten az Oscar-díjas Tom Hanks főszereplésével. A hollywoodi szuperprodukció stábja a tervek szerint két hónapot fog a magyar fővárosban tölteni.
(index.hu)