Megszüntetik az iskolai naplókat és ellenőrzőket

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. december 15. hétfő

A papírlapokból álló naplókat és ellenőrzőket négy éven belül kivonnák az iskolai adminisztrációból, és kizárólag digitális formában vezetnék ezeket a nyilvántartásokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának tervei szerint...

A tárca szerint az e-napló előnye lenne, hogy rögzíthető és mindenki által elérhetőek benne a tanulók osztályzatai és szöveges értékelései, az órarend, a tanmenet, a hiányzások, az igazolatlan órák, a késések, a helyettesítések, az iskolai események, a felhívások és az értesítések, valamint nyilvántartható benne a pedagógusok munkaideje.
Ami nem biztos, hogy minden diáknak öröm, az biztosan az lesz a szülőknek: az e-naplóhoz ugyanis ők is hozzáférést kapnak majd, így nemcsak az összes jegyet, de az intőket, beírásokat is rögtön láthatják, ami a gyereküket érinti.
Ennek persze feltétele, hogy a családoknál otthon mindenütt elérhető legyen az internet. A helyzet az, hogy ma még az iskoláknak is csak 25 százalékában tértek át az elektronikus rendszerre, több mint tizenötféle különböző programot használnak. A szaktárca azt is tervezi, hogy egyetlen egységes rendszert vezetnének be hosszabb távon. A papíralapú dokumentációt leváltó program a köznevelési államtitkárság szerint segítheti az órarendtervezést, a tantárgyfelosztást és statisztikai adatokat is szolgálhat különböző elemzésekhez.
(szeretlekmagyarorszag.hu)