Gyorssegélyt küld Irakba és imanapot hirdet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. szeptember 05. péntek

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 2. és 3. között megtartotta őszi rendes ülését. Mohos Gábor, a testület titkára sajtótájékoztatón számolt be az eseményen megvitatott legfontosabb témákról.

A püspökök testülete – igazodva a hitoktatás rendszerének megváltozásához – hatályon kívül helyezte az eddigi hitoktatási szabályzatot, és új iránymutatást fogalmazott meg a papság és a hitoktatók számára. Mohos Gábor a Magyar Kurírnak elmondta, hogy ez a szabályzat nem előírás, hanem segédeszköz: inkább támpontokat ad a hitoktatással foglalkozóknak, akik az új rendszerhez kapcsolódó kérdéseikre választ találhatnak benne. Az iránymutatást az egyházmegyéken keresztül kaphatják meg az érintettek.

A cigánypasztoráció területén új kezdeményezésként fogalmazódott meg a Boldog Ceferino Képzési Intézet létrehozásának szándéka, amelynek vezetésével Székely János esztergom-budapesti segédpüspököt bízták meg. Az intézmény célja olyan szakemberek képzése, akik ezen a területen közösségszervezőként, vezetőként, valamint lelkipásztori munkatársként szolgálnak.

A püspöki konferencia – osztozva a Szentatya aggodalmában – 10 millió forint értékben gyorssegélyt küld Irakba, ahol egyházunk világszervezete, a Nemzetközi Karitász (Caritas Internationalis) munkatársai a Caritas Iraq önkénteseivel együtt segítik különböző helyszíneken a már több mint egymillió üldözöttet.

Az ülésen döntés született arról is, hogy szeptember 14-én, vasárnap az ország templomaiban minden szentmisén közösen imádkozzanak a hívek az iraki és a világ más országaiban üldözött keresztényekért.

A püspökök testülete határozott arról, hogy megalapítja a Katolikus Intézmények Pedagóguskarát, amelynek célja, hogy a katolikus egyház által fenntartott köznevelési intézmények pedagógusait összefogja, és az intézményekben elősegítse a katolikus hit és erkölcs alapelveinek érvényesülését, ennek segítségével a teljes ember kiformálását. Az alakuló ülésre várhatóan már az idén sor kerül.

A tavaly Budapesten megrendezett Katolikus Társadalmi Napok programsorozat folytatásaként idén Miskolc ad otthont az egész napos eseménynek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága által szervezett rendezvény kiemelt célja a katolikus egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira. Szeptember 13-án szakkonferencia, kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, valamint családi játékok várják az érdeklődőket Miskolcon, a Szent István téren.

Az ülésen áttekintették a magyar szerzetesrendek helyzetét, valamint a rendek elöljárói beszámoltak a Szentatya által meghirdetett „Megszentelt élet éve” magyarországi programjairól. 2014. november 30. és 2016. február 2. között a nemzetközi programokkal párhuzamosan több országos és egyházmegyei szintű rendezvényen is részt vehetnek az érdeklődők.

A hagyományoknak megfelelően idén is jótékonysági est keretében emlékeznek meg Árpád-házi Szent Erzsébetről november 23-án a Duna Palotában, amikor átadják a püspöki konferencia által alapított Szent Erzsébet rózsája díjat, a szolgáló szeretet elismeréseként. Ez az alkalom minden évben ráirányítja a figyelmet arra a gyakran csendben, alázatosan végzett, de nagyon fontos és sokrétű önkéntes szolgálatra, amelyet a Katolikus Karitász keretein belül igen sok hívő végez lelkiismeretesen napról napra, hétről hétre.

Magyar Kurír