Ferenc pápa először beszélt egészségi állapotáról és a lemondásról

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. augusztus 19. kedd

Ferenc pápa még „két-három évet” ad magának, és nem zárta ki, hogy követve elődje példáját, ő is lemond majd. A 77 éves pápa dél-koreai útjáról hazatérve a repülőgépen beszélgetett az újságírókkal. Amikor a népszerűségéről kérdezték, azt válaszolta, Isten népének nagylelkűségét látja benne. „Próbálok nem elfelejtkezni a bűneimről, hibáimról, nem beleesni a büszkeség bűnébe. Mert tudom, hogy már csak rövid ideig tart. Még két-három év, és távozom az Úr házába” – fogalmazott.

Az AFP francia hírügynökség tudósításában emlékeztetett, hogy az argentin származású pápa most először beszélt nyilvánosan az elmúlásról, de vatikáni források szerint a hozzá közelállóknak már többször említette, hogy úgy hiszi, már csak pár éve van hátra.

Ferenc pápa megemlítette azt is, nem tartja kizártnak, hogy lemond majd az egyházvezetői posztról, ha úgy érzi, nem képes már megfelelően ellátni a feladatát.

A pápaságról való lemondás létező lehetőség, „még akkor is, ha ez nem tetszik egyes teológusoknak” – mondta az újságíróknak. „XVI. Benedek pápa kinyitott egy ajtót” – fogalmazott az elődjére utalva, és elismerte azt is, hogy „idegi problémákkal küzd”, amelyek kezelést igényelnek. Például maté teát – tette hozzá tréfálkozva.

A neurózis egyik jele, hogy túlságosan otthonülő – mondta, ezzel magyarázva, hogy utoljára 1975-ben töltötte a szabadságát a szülőhazáján kívül.
(origo)