A maffia válasza az egyháznak

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. július 22. kedd

Életveszélyesen megfenyegették azt az újságírót, aki elsőként számolt be arról, hogy a calabriai Oppido Mamertinában rendezett Mária-ünnepi körmenet tisztelgett a gyilkosságért életfogytiglani büntetését töltő ’ndrangheta-vezér előtt.

Olaszország-szerte nagy figyelmet keltett a calabriai Oppido Mamertinában rendezett Mária-ünnepi körmenet, melynek során Szűz Mária embernagyságú szobrával a várost körbejárva megálltak a 82 éves Giuseppe Mazzagatti ’ndrangheta-vezér háza előtt is. Enyhén megdöntötték a szobrot, mintegy tisztelegve a gyilkosságért életfogytiglani büntetését házi őrizetben töltő bűnöző előtt.

Az esetről a helyi lap, a Quotidiano del Sud újságírója adott elsőként tudósítást. Michele Albanese életveszélyes fenyegetést kapott, rendőri védelem alá helyzeték, és biztonsága érdekében páncélozott autót biztosítottak számára – erről számol be a Corriere della Sera írása alapján a Vatikáni Rádió német szerkesztősége.

A rendőri védelmet a calabriai bűnszervezet tagjai közötti beszélgetés lehallgatását követően rendelték el, melyen az Albanese elleni merényletről tanácskoztak. Albanese bejelentette, hogy újságírói munkáját továbbra is folytatja.

A körmenetet megelőzően tett látogatást Calabriában Ferenc pápa, aki felszólított a ’ndrangheta elleni küzdelemre, és kiközösítette a dél-olaszországi bűnszervezet tagjait.

Nunzio Galantino püspök megfogalmazta az olasz püspöki konferencia felháborodását az eset miatt. A felelősök eltorzították a körmenet üzenetét azzal, hogy olyan ember előtt fejezték ki tiszteletüket, aki egyértelműen rosszat tett. A püspök vizsgálatot indított a körmeneten részt vevő helyi plébános ellen. Don Benedetto, a plébános sajtóértesülések szerint az életfogytiglani letartóztatásra ítélt maffiavezér unokatestvére.

Magyar Kurír
(té)