Magyarul is ki kell írni Kolozsvár nevét

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. július 15. kedd

Nem jogerősen arra kötelezte a bíróság a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy magyarul is írja ki a város nevét a táblákra. A román törvények szerint akkor kell kiírni egy kisebbség nyelvén is a város nevét, ha legalább a településen élők húsz százalékát teszi ki a kisebbség, vagy ha olyan jelentős lélekszámú őslakos közösség kéri azt, amelynek kulturális értékei nyomot hagytak a település arculatán, írja az MTI.

Kolozsváron 310 ezer emberből csak 50 ezer magyar, a 20 százalékos kvótát tehát nem teljesítik, de a második feltételt igen – mondta ki a bíróság. A polgármesteri hivatal korábban azzal söpörte le a kérést, hogy nincs húsz százaléknyi magyar Kolozsváron.

A pert a hollandiában élő Landman Gábor által vezetett Európai Magyar Emberjogi Alapítvány Közép-Európa nevű csoport indította el. Egy másik ügyben a bíróság Bánffyhunyad polgármesteri hivatalát kötelezte arra, hogy a honlapján magyarul is tegye közzé határozatait. A szervezet összesen harminc pert indított hasonló témában.

Az alapítvány képviselői azt mondták, hogy Románián azért nem kérik számon az európai szervezetek a kisebbségi jogokat, mert azok papíron valóban nagyon jól mutatnak, Nyugaton pedig elképzelhetetlen, hogy a törvényeket ne tartsák be. A civil szervezet ezért azt tartja legfontosabb feladatának, hogy bírósági úton kényszerítse ki a létező nyelvhasználati jogok érvényesítését.
(index)