Vatikáni kezdeményezés: egy perc csöndes ima a békéért a futballvébé döntője előtt

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. július 13. vasárnap

A párbeszéd és a béke szellemében kezdeményezte a Kultúra Pápai Tanácsa kampányát: #PAUSEforPeace, Szünet a békéért. A kezdeményezésről nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Melchor Sanchez de Toca y Alameda atya, a pápai tanács kultúra és sport szekciójának altitkára.

„A világbajnokság révén sok különböző nemzet és vallás tagjai találkoztak egymással. A sport segítse mindig elő a találkozás kultúráját” – ezt üzente a Twitteren Ferenc pápa a német-argentin döntő előtti napon.

A párbeszéd és a béke szellemében kezdeményezte a Kultúra Pápai Tanácsa is kampányát: #PAUSEforPeace, Szünet a békéért.

A kezdeményezésről nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Melchor Sanchez de Toca y Alameda atya, a pápai tanács kultúra és sport szekciójának altitkára.

A világbajnokság döntője adta az alkalmat, amit az egész világon követnek majd. Miért ne használnánk ki ezt a pillanatot a béke érdekében? Egy perc csöndet kérünk mindenkitől a döntő mérkőzés előtt. Hallgassanak a fegyverek, szűnjön meg a háború nemcsak egy percre, hanem végleg. Legalább ezt az egyperces csöndes imát tiszteljék meg!

Az ókori olimpia idejére is felfüggesztették a háborúságot. A sport a vallási ünnepekhez kötődően született. A nagy ünnepek idején voltak a játékok és azalatt legalább átmenetileg szüneteltek a háborúk. Ezt részben ma is látjuk, amikor egy nagy bajnokság döntőjénél a világ megbénul és a képernyők elé ülve nézi a mérkőzést. Ha a háborúkra is kiterjeszthetnénk ezt a 90 percet vagy még többet, lehetőséget adnánk a békére – magyarázta a Vatikáni Rádiónak Alameda atya.

Az elmúlt napokban sokan felrótták, hogy míg valaki a focieredményeknek örül, vagy azokon bánkódik éppen, a világ másik részén, például a Közel-Keleten konfliktusok zajlanak. Ez a labdarúgás kettőssége, mely álmokra és könnyekre indít. Pozitív oldala, hogy egy időre eltávolít a hétköznapok fáradalmaitól, és a játék, a szenvedély világába röpít. A negatív pedig az, hogy félő: elfeledkezünk arról a sok emberről, akik nem szakíthatják meg 90 percre szenvedésüket. A vatikáni pápai tanács célja, hogy a FIFA egyperces csöndet hirdessen a vasárnapi döntő mérkőzés előtt.

Mi bedobtuk a labdát, reméljük, hogy tovább gurul, és egyre több jóakaratú embert visz magával, és a FIFA is hivatalosan felvállalja az ügyet. A Közel-Keleten újra a háború dörgését hallani, holott a világnak békére van szüksége.

Magyar Kurír