Szörnyű híreket hozott az új műhold

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. május 10. szombat

A Sentinel műhold az egyik legnagyobb sarki jégsapka gyorsuló olvadását mutatta ki első, Brüsszelben nyilvánosságra hozott felvételein – írja az MTI. - A norvégiai Svalbard szigetcsoport Austfonna nevű jégsapkája 8 ezer négyzetkilométert borít, és az utóbbi években viszonylag stabil volt. A legfrissebb műholdfelvételeken viszont látszik, hogy felgyorsult az olvadás a jégsapka Barents-tengeri fő gleccserén.

A Sentinel alig egy hónapja állt pályára. Még nem lépett teljesen üzembe, de kisebb feladatokat – mint amilyen a megfigyelés – már most is el tud látni. Az Európai Bizottság szakemberei csütörtökön mutatták be, mi mindenre használható a Sentinel, főleg a sarkvidékek kutatásának szempontjából. A radar ezekben a régiókban igen hasznos: az időjárási viszonyoktól függetlenül, még a sarkvidéki tél sötétjében is vizsgálhatja a felszínt.

Tudták, hogy olvad, de azt nem, hogy ennyire
A kutatók gyanították, hogy az Austfonna-jégsapka lényegesen több jeget veszít nagy, tengerbe hajló gleccserén. Ezért kérték, hogy a Sentinel-1a készítsen róla néhány fotót. Noha a jégsapkát sokféle műhold adatai alapján nyomon követték, a Sentinel képeiről világossá vált, hogy a gleccser az utóbbi két-három évben tízszer olyan gyorsan halad, mint ahogy korábban mérték.
A gleccser sebességét annak alapján becsülik meg, hogy mekkora utat tesz meg adott idő alatt egy jellegzetes vonása, például egy szakadéka. A jégsapka kisebb, mint a jégtakaró, de abban például hasonlítanak, hogy mindkettőről gleccserek folynak le sokféle irányban.
A Föld jégsapkái azért váltak központi kutatási kérdéssé, mert jelenleg ezek mennek keresztül a legnagyobb változáson. A jégsapkák és gleccsereik azért fontosak, mert bár a világ jegének kevesebb mint 1 százalékát tartalmazzák, a jégolvadás okozta tengerszint-emelkedés 50 százaléka ezekből származik.
(index)