Kéthetes akciót hirdettek a vallásszabadságért az amerikai püspökök

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. június 22. péntek
Fortnight Freedom címmel hirdet kéthetes kampány június 21-től július 4-ig az amerikai püspöki kar az Obama elnök biztosítási törvényei által megsértett vallásszabadságért – írja a news.va, a Vatikán hivatalos hírportálja.

Mint ismert, az amerikai kormányzat az év elején úgy intézkedett, hogy minden intézmény, amely nem kifejezetten vallási feladatot lát el, köteles alkalmazottainak olyan egészségügyi biztosítást kötni, amiben benne foglaltatik az abortuszhatású tabletta, a sterilizáció és a fogamzásgátlás is. A katolikus egyház tanításával ellenkező lépésre kötelezett, egyházi fenntartású intézményeket – iskolákat, kórházakat, egyetemeket – több millió dollárra büntethetik, ha nem tesznek eleget a törvénynek. A szabályozás ellen tiltakozott az egész katolikus püspöki konferencia, negyven katolikus intézmény és szervezet pedig, köztük több egyházmegyével, beperelte Barack Obama kormányát. Az intézkedés ugyanis valószínűleg sérti az amerikai alkotmány első, a vallásszabadságról szóló kiegészítését. 

William Lori baltimore-i érsek a Vatikáni Rádiónak azt nyilatkozta: most valóban veszélyben van a vallásszabadság az Egyesült Államokban. Hozzátette: a növekvő vallási intolerancia összefüggésben van az előrehaladott szekularizációval. Szerinte a nyugati kultúrában ezért a vallásszabadság „kéz a kézben jár az új evangelizációval”.

A június 21-től július 4-ig tartó Fortnight Freedom az imára, az oktatásra, tájékoztatásra és olyan akciókra fókuszál, amelyek rámutatnak arra, hogy az egészségbiztosítási törvény hogyan sérti a vallásszabadságot. 

José H. Gómez Los Angeles-i érsek a First Things című keresztény ökumenikus folyóirat honlapján közzétett nyilatkozatában azt írja: ezen a napon van Morus Szent Tamás és Fischer Szent János, a VIII. Henrik angol király által Rómához való ragaszkodásuk miatt kivégzett vértanúk ünnepének vigíliája. Persze az Egyesült Államokban senki sincs kitéve fizikai bántalmazásnak a hite miatt, de ez nem jelenti azt, hogy most nincs veszélyben a vallásszabadság. Az érsek szerint a mostani konfliktus egy hosszabb kultúrális összecsapás része, amiben azért megy a harc, hogy az amerikai társadalmat szekulárissá tegyék, amiben vallási fenntartású intézményeknek nincs közszerepe, kivéve, ha a kormány céljait szolgálják. 

Magyar Kurír
(szg)