Nemzetközi szemináriumot tartanak Egerben a cigányok integrációjáról

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. június 21. csütörtök

Opening Doors (Kinyíló ajtók) címmel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigány lelkipásztorkodásért felelős bizottsága és a Renovabis német egyházi segélyszervezet első alkalommal rendezi meg nemzetközi szemináriumát, amely a közép-és kelet-európai cigányok integrációját szolgáló tervezetekről szól. Az eseményt Egerben, az Érseki Hittudományi Főiskola Szent János Házában tartják.

 A június 19-i ülésnapon felszólalt többek között Gabriele Bentoglio, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának altitkára, ismertetve a Katolikus Egyház törekvéseit a cigányok érdekében. Az egyház elsősorban lelkipásztori ellátást biztosít, amely spirituális, szentségi és liturgikus dimenziókban valósul meg, továbbá részt vesz a cigányokat érintő szociális problémák megoldásában is, mint például a lakhatási gondok és a nevelés–oktatás.

Bentoglio részletesen ismertette néhány egyházi szervezet, így a CCEE (Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa) és a COMECE (Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottsága) tevékenységét. Kifejtette XVI. Benedek pápa magisztériumának a cigányokra vonatkozó fontosabb irányelveit is.

Az Egyház az utóbbi évtizedekben nagy figyelmet szentelt a cigányok integrációjára és az életfeltételeik javítását szolgáló módszerek kidolgozására – mondta beszédében a pápai dikasztérium altitkára. Az egyház emellett számos találkozót kezdeményez a cigányellenes viselkedés megfékezése érdekében, amely jelenség Európában egyre többször tapasztalható. A cigányok integrációjának útján el kell ismerni minden ember méltóságát az egyenlőség jegyében – hangsúlyozta Gabriele Bentoglio.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír