Engesztelők éjszakája a Szent István Bazilikában

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. június 03. vasárnap

A Szent István Bazilikában rendszeresen szerveznek éjszakai imavirrasztást. Egyházunk két egymást követő gyönyörű ünnepének éjszakáján ismét egyek lehetünk az imában. Június 15-e Jézus Szent Szívének ünnepe, Június 16-a Szűzmária Szeplőtelen Szívének emléknapja.

Az Egyházban Jézus Szíve ünnepe főünnep. Ezen a napon kívül még a Jézus Szíve tisztelet ideje minden elsőpéntek, és az egész június hónap is. Június hónapban szokás imádkozni minden nap a Jézus Szíve litániát. Szűzmária Szeplőtelen Szívének emléknapját Jézus Szentséges Szívének főünnepe után tartja az Egyház. Története visszanyúlik a 17. századba. Eudes (Öd) Szent János írásaiban nem választotta szét a két szív liturgikus ünneplését. A Szűzanya fatimai megjelenése után egyre inkább elterjedt Mária Szeplőtelen Szívének tisztelete. XII. Pius pápa 1942-ben az egész emberiséget Mária oltalmába ajánlotta, és liturgikus ünneplését augusztus 22-re helyezte. Az új kalendárium visszatért az eredeti gyakorlatra, és ezért mozgó emléknapként – Jézus Szíve ünnepe után tette, így alkalmunk van mindkét Szent Szívet egy éjszaka virrasztással ünnepelni.

Erre a virrasztásra sokan a négy égtáj felől több napi gyalogos zarándoklatot követően érkeznek az Engesztelő Zarándoklat 2012 keretében, ahol a résztvevők nemzetünk lelki megújulásáért ajánlják fel útjukat.

Mindszenty József, Magyarország hercegprímása esztergomi székfoglaló beszédében imahadjáratot kezdeményezett: "Legyünk most az imádság nemzete. Ha újból megtanulunk imádkozni, lesz honnét erőt és bizalmat meríteni. Én is a milliók imahadjáratában, édesanyám mostantól még szorosabbra fogott rózsafüzérében bízom. Ne veszítsétek el bizalmatokat!"

Jézusom Bízom Benned!

A szervezők hívnak és várnak mindenkit a zarándoklatra és az engesztelő imavirrasztásra. További részletek: http://www.engesztelozarandoklat.hu/index.html

A zarándoklat útvonala, és a csatlakozási lehetőségek: http://www.engesztelozarandoklat.hu/utvonalak.html

Gubicza Katalin