Ilyen is van! - korrupciós vádak miatt eltávolított a pápa egy olasz püspököt

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. május 23. szerda

Korrupciós ügyek miatt eltávolított a pápa egy olasz püspököt egyházmegyéje éléről – írja a Vatikán hivatalos közleménye. 

A 69 éves Francesco Miccichè trapani püspök 14 éve volt a Szicília szigetén található egyházmegye főpásztora. Tavaly a rendőrség egymillió euró eltűnése miatt kezdett el nyomozni – a pénz az egyházmegye két jótékonysági alapítványától tűnt el.

2011 júniusában a Vatikán Domenico Mogaverót, az úgyszintén szicíliai Mazara del Vallo püspökét kérte meg, hogy vizsgálja ki a helyzetet. Az eredmény Miccichè elmozdítása lett. A püspök május 19-i közleményében úgy fogalmazott: feljebbvalói nem értik a helyzetet. Szerinte elmozdítása az olyan egyházon kívüli erők munkájának köszönhető, amelyek nem szívlelték a szabadkőművesség és a maffia elleni kiállását. Mindazonáltal engedelmességgel fogadja a döntést.

Ez a második alkalom két év alatt, hogy a pápa hivatalban lévő püspököt mozdít el, elsőként az ausztráliai Toowoomba püspökét, William Morrist tette le, aki sajátos nézeteket vallott a cölibátusról, a liturgiáról és az egyházkormányzatról. 

A trapani egyházmegye élére apostoli kormányzóvá nevezte ki a pápa Alessandro Plotti nyugalmazott pisai érseket „ad nutum Sanctae Sedis”.

Magyar Kurír
(szg)