Liechtenstein: a herceg megvétózza az abortusz engedélyezését

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. május 09. szerda
A liechtensteini hercegnek vétójoga van a parlament döntéseit illetően. Alois herceg most bejelentette: kész lemondani is, ha az abortusz legalizálásáról szóló május 10-i referendum az ő katolikus meggyőződésével ellentétes döntést hoz – írja a Catholic Herald.

Politikai aktivisták vissza akarják vonni a herceg vétójogát, és egy civil bizottságot akarnak helyette felállítani. A 2004 óta uralkodó herceg 2011-ben már nemet mondott az abortusz legalizálására, amit akkor is népszavazással akartak keresztülvinni. Most bejelentette, hogy lemondani is kész a kétszáz éve a családja által kormányzott hercegség vezetéséről.

1990-ben hasonló történt Belgiumban. I. Baudouin királynak azonban nem volt vétójoga, viszont bejelentette, hogy mint katolikus, nem tudja jó lelkiismerettel aláírni az abortuszt legalizáló törvényt. Így aztán a királyt kormányzásra alkalmatlannak nyilvánították, ő lemondott, majd miután megszavazták a törvényt, 44 óra múlva visszahelyezték jogaiba. A szomszédos hercegségben azonban nem várható ilyen alkotmányos kompromisszum.

Magyar Kurír
(szg)