Mit találtak a felszabadított területeken? cikkek + ima

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2022. szeptember 15. csütörtök


"Izjum város megsemmisült", a megszállt területeken úgy tudták, már Kijev is rég elesett, kínzókamrákat találtak, és Ferenc pápa kérdése... cikkek + ima:

- A visszafoglalt Izjum romokban hever
Izjum, a nemrég visszafoglalt város Harkiv megyében, amelyet Volodimir Zelenszkij szerdán látogatott meg, megsemmisült. Az orosz erők több hónapos megszállást követően csak romokat hagytak maguk után, miután kivonultak. A visszafoglalt régió többi részéhez hasonlóan az ukrán hatóságok számba veszik a károkat, és felmérik, pontosan mik történhettek, amikor az orosz csapatok uralták a közel 46 ezer lakosú várost.
A látvány nagyon sokkoló, de számomra nem olyan meglepő – jelentette be Zelenszkij –, mert ugyanazokat a képeket láttuk, mint Bucsáról, az első megszállt területekről, tehát ugyanazokat a lerombolt épületeket, megölt embereket.
Amikor az ukrán csapatok visszafoglalták Bucsát, háborús bűnök egész sorát tárták fel – tömegsírokat és civilek holttesteit, amelyek közül sokan kínzás nyomait viselték – írja a Guardian.

- Abban a hitben vannak az oroszok által megszállt területeken élők, hogy Kijev már elesett
Az oroszok által megszállt, Harkiv megyei településeken élő embereknek egyáltalán nem volt kapcsolatuk a külvilággal - írta szerdán Twitteren Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó. Podoljak bejegyzésében azt írta, hogy az oroszok teljes információs űrben tartották a civil lakosságot. Megjegyezte: az ukrán hadsereg által visszafoglalt, Harkiv megyei településeken fél éven keresztül áram nélkül éltek az emberek, nem volt kapcsolatuk a külvilággal - írta meg a Kárpáthír.
Arról sem tudtak, hogy az oroszoknak nem sikerült elfoglalniuk Kijevet. A Moszkva rakétacirkáló elsüllyesztéséről sem hallottak, valamint arról sem, hogy Ukrajnát szinte az egész világ támogatja ebben a háborúban. Az ukránok közül sokan kénytelenek voltak elhagyni otthonukat, sokan élelemért dolgoztak. Azzal rémisztgették az embereket, hogy ha az ukránok visszafoglalják a területeket, mindenkit lelőnek.

- Kínzókamra nyomaira bukkantak az ukránok a visszafoglalt területen
A Guardian keddi összefoglalója szerint kedd estére az egész harkivi terület fölött visszaszerezte az ellenőrzést Ukrajna, ismét felhúzva az ukrán lobogót a visszafoglalt városokban, falvakban - írta meg a Kárpáthír.
A most visszafoglalt, mintegy hatezer négyzetkilométeres terület hat hónapig volt orosz kézen. A beszámolók szerint a visszafoglalt-felszabadított területen, az orosz határhoz közel fekvő Balaklija városában kínzókamrára bukkantak, de az orosz megszállást túlélő helyiek másról, például áramütéssel való kínzásról is beszámoltak. Meg nem erősített forrás szerint kivégzett civilek holttestét találták meg egy korábbi orosz ellenőrző pontnál.

- Egy többvallású konferencián vett részt nemrég Kazahsztánban Ferenc pápa. A szentatya egy szentimisét is tartott a kazahsztáni katolikus közösség mintegy hatezer tagja előtt. A Guardian beszámolója szerint a mise végén Ukrajnáról is beszélt az egyházfő, majd egy kérdést tett fel, miszerint hány halottra van szükség ahhoz, hogy a konfliktust felváltsa a párbeszéd? Ferenc pápa a szentmisén amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy a Dél-Kaukázuson ismét fellángolt a konfliktus
Örményország és Azerbajdzsán között.

Drága Istenünk, napról napra szembesülünk a borzalmakkal, de még ez se nyitja meg az emberek szívét, hogy visszariadjanak a háború igazolásától és a gonoszság ünneplésétől. Te Uram, azonban képes vagy áthatolni a sötétségen és elhozni a bűnbánatot és elborzadást, hogy vége legyen a háborúnak. Hozzád kiáltunk, hozd el az áldott békét és az újjáépítés idejét, mert benned bízunk! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...