Vissza a barbárságba?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2022. augusztus 18. csütörtök

A nigériai Kano állam legfelsőbb bírósága ma úgy döntött, hogy a saría bírósági rendszernek hatalma van halálos ítéleteket hozni istenkáromlási ügyekben. A döntés csapást mér a vallásszabadságra Nigériában, és hivatalosan is megteremti a jogi keretet a nigériai keresztények folyamatos üldözésének.

Ez a döntés egyértelműen visszalépés minden emberi jog, a vallásszabadság és a szabadság egésze szempontjából. Jelenleg Nigéria 12 északi államában két, egymással versengő jogrendszer működik. Az egyik - amelynek a Kano Állami Legfelsőbb Bíróság is része - a világi nigériai büntető törvénykönyvön alapul. A másik a saría jogon.

E helyzet alkotmányosságát régóta vitatják, mivel a nigériai alkotmány garantálja a vallásszabadságot az állampolgárok számára, beleértve a jogot, hogy "vallását vagy meggyőződését istentisztelet, tanítás, gyakorlat és szertartás útján kinyilvánítsa és terjessze".

A saría bíróságok ezzel szemben az iszlám szigorú betartását kényszerítik ki, és szigorúan büntetik az iszlámot ért vélt sértéseket.
(FORRÁS: AFP/KOLA SULAIMON, facebook)