Háború, segélykoncert, élelmiszer válság - hírek + ima

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2022. március 26. szombat


Kedves Mindenki! A háborúról szóló híreket nem azért teszem fel, hogy utána egymást győzködjük arról, hogy ki a hibásabb, pláne, hogy felmentéseket keressünk, hanem azért, hogy szembesülve e pokoli szörnyűséggel, meginduljon a szívünk és imádkozzunk a békéért. Hírek Mariupolból, nemzetközi segélykoncertről és élelmiszerválságról + ima:

- ENSZ: emberek százait temetik tömegsírokba Mariupolban - Mára Mariupol több mint 90 százalékát megrongálták vagy elpusztították. A város még nagyjából helyben maradt 200 ezer lakója nem jut élelmiszerhez, friss vízhez, fűtéshez, áramhoz és az orvosi ellátás is gondot okoz. A szervezet ukrajnai emberi jogi missziójának vezetője szerint már ezernél is több a civil áldozatok száma. Matilda Bogner arról számolt be, hogy információkat szereztek az ostrom alatt álló, kulcsfontosságú Mariupol városáról, és az ott lévő tömegsírokról – egy olyan sírt is levideóztak, amiben körülbelül kétszáz holttest volt.

- Több mint húsz európai ország összefogásával nemzetközi jótékonysági koncertmaratont szerveznek Ukrajna megmentéséért, amelyhez Magyarországról a Sziget csapata csatlakozott – közölte a Sziget-sajtóiroda az MTI-vel. Március 27-én rendezik meg a koncertet #StopWar néven. Az eseményt több mint ötven nemzetközi híresség, zenész, előadó támogatja. A Sziget a monstrekoncertet a saját felületén streameli. A koncert vasárnap, közép-európai idő szerint 17.30-kor kezdődik Varsóban, világhírű zenekarok és művészek közreműködésével. A #StopWar-koncert követhető lesz a Sziget Facebook-oldalán is. A világ egységére és szolidaritására most nagyobb szükség van, mint valaha. Ez a kezdeményezés arra törekszik, hogy tovább erősítse a nemzetközi közösséget az orosz terjeszkedéssel szembeni ellenállásban – írják a közleményben a #StopWar szervezőit idézve.

- A második világháború óta nem látott élelmiszerválság fenyeget az orosz-ukrán háború miatt - Világszerte hiány lehet búzából, kukoricából, árpából és műtrágyából. Éhínséghullám jöhet, ami zavargásokat robbanthat ki a szegény afrikai és arab országokban. Oroszország és Ukrajna a világ legjelentősebb búza-, kukorica- és árpatermelői közé tartozik, emellett Oroszország és Fehéroroszország rendelkezik a világ műtrágyakészletének nagy részével is. Ennek következtében máris elszabadultak az élelmiszer- és a műtrágya-árak. Az elmúlt 5 évben Oroszországból és Ukrajnából származott a világ búzaexportjának közel 30%-a, a kukoricának 17%-a, az árpának 32%-a, és a napraforgó-olaj 75%-a.

Drága Istenünk! Te tudod, hogy ez a háború testileg, lelkileg tönkre tesz minket, családjainkat, anyagi és lelki javainkat és a gonoszság őrületét szabadítja el a világban. Ezért kérünk, hatalmas erőddel állítsd le a vérontást és hozd el az áldott békét életünkbe, családjainkba, egyházunkba és hazánkba, Európába, különösen is Ukrajnába és Oroszországba! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...