Átadták a Prima Primissima Díjakat

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2021. december 05. vasárnap

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott pénteki gálaesten. A díjazottak:

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Kovács Csaba, építész, belsőépítész; magyar képzőművészet kategóriában Szőcs Miklós szobrászművész kapta meg az elismerést.
A magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Bolyai János Matematikai Társulat kapta meg a díjat, a magyar tudomány kategóriában Kondorosi Éva, molekuláris biológus.
A magyar sajtó kategóriában Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter vehette át az elismerést, a magyar sport kategóriában Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők kapták a díjat.
Magyar irodalom kategóriában Kovács István költő, műfordító, történész, polonista; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva közművelődési szakember; magyar zeneművészet kategóriában Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester lett az idei díjazott, írta az MTI.
A magyar színház- és filmművészet kategóriában Básti Juli színművész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat. A Közönségdíjat Borbás Mária televíziós szerkesztő kapta.
Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy a pandémia miatt tavaly nem tarthatták meg a hagyományos díjátadót, helyette tíz olyan, az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetet díjaztak 20-20 millió forinttal, amelyek tevékenységében a járvány jelentős károkat okozott.
Hangsúlyozta: a rendkívüli helyzetek általában rendkívüli embereket hoznak felszínre, ezért napjainkban különösen felértékelődött a tudósok szerepe. Hozzáfűzte: azt kívánja, hogy minél előbb találjanak megoldást a mostani világjárványra, ami rombolja a gazdaságot, a társadalmat és fájdalmas tragédiákat okoz a családoknak.
(index.hu)