Kigyulladt az űrből is látszó gumihegy

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2021. augusztus 06. péntek

Lángra kapott a világ legnagyobb abroncstemetője Kuvaitban. A tűz Kuvaitváros Szulabija nevű negyedében ütött ki, ahol egy óriási telepen gyűjtötték össze az elhasznált abroncsokat, amelyek a világ több országából érkeznek. A telepen évről évre újabb gödröket ásnak a homokba és ezeket töltik meg a szeméttel,  emiatt pedig akkora gumihely épült itt, amelyet már az űrből is lehetett látni.

A jelentések szerint összesen több mint hétmillió abroncsot raktak mér le a telepen. A gumik égése azért problémás, mert egyrészt rengeteg mérgező anyag kerül vele a légkörbe, amelyek akár légzőszervi betegségeket és rákot okozhatnak.
Másrészt a gumikból az égéskor nehézfémeket és olajat bocsátanak ki magukból, amelyek a földbe és vízbe kerülve szennyezhetik a környezetet.
A telepen az utóbbi években több alkalommal is kiütött már a tűz. 2019-ben egy ilyen eset során 25 ezer négyzetméteren összesen mintegy 1 millió abroncs égett le.
A helybéliek elkezdtek már dolgozni az abroncsok újrahasznosításának tervein is. Összesen három olyan üzemet szeretnének építeni, ahol az elhasznált gumikat feldolgoznák, de arról, hogy ezek mikorra készülhetnek el, egyelőre még nem lehet tudni semmit.
(index.hu)