Filmsorozat készül Hunyadi János életéről

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2021. július 17. szombat

Nemzetközi léptékű sorozatot forgatnak Magyarországon a törökverő Hunyadiról. A előkészületek már javában zajlanak, a forgatás jövőre kezdődik, a produkciót a Nemzeti Filmintézet 3,6 milliárd forinttal támogatta, ezen felül a kormány 6,9 milliárd forintot rak bele a projektbe.

A történelmi témájú filmek és sorozatok reneszánszukat élik. Ennek egyik oka, hogy nincs is jobb alap egy izgalmas sztorihoz, mint a valóság, hiszen mi is generálna több libabőrt és érzelmet egy emberben, mintha tudja, hogy az, amit lát, megtörtént eseményeken alapszik. Az intrikák, szerelmek, csalódások, csaták, cselszövések színhelye Közép-Európa lesz; egyrészt itt forgatják a már 2012-ben szóbeszéd tárgyát képező Hunyadi-sorozatot.
A készülő produkcióról egyelőre annyit tudni, hogy Bán Mór Hunyadi-könyvsorozatából táplálkozik, ami megtanította a fiatalokat arra, hogy a magyar történelem igenis élvezhető. A múltat ismerni kell, a hibákból és sikerekből így lehet tanulni, viszont száraz adatokkal és évszámfókuszú oktatással generációkat térítettek el erről az útról. Ám egy készülő nagyszabású produkció még azokkal is megszerettetheti a magyar történelmet, akik érettségi után másodpercekkel rituálisan elégették tankönyveiket.
Bán Mór regényfolyamából kiindulva egy magyar Vaják-szerű produkcióra számíthatunk, ami misztikus hatásokkal fűszerezheti a történelmi alapokra építkező, fikciós sztorit.
"Hunyadi és a nándorfehérvári csata óriási jelentőségű volt a középkorban, évtizedekig meghatározta földrészünk sorsát. Ma, a felülmúlhatatlanul népszerű sorozatok korában látványos, szívhez-lélekhez szóló élményként tudjuk eljuttatni világszerte a közönséghez múltunk dicső történetét. A hazai filmgyártás eddigi léptékét túlszárnyaló alkotást élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi stáb közép-európai helyszíneken forgatja. A páratlan alapanyag, a kiváló hazai szakemberek, a világsikereket jegyző Robert Lantos, a Beta Cinema világforgalmazó és a Kormány jelentős támogatása együtt biztosítja, hogy a hazai sorozatgyártás nemzetközi szintre lépjen" – nyilatkozott most Káel Csaba, a magyar filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.
A produkcióra kormányhatározat alapján 6,9 milliárd forintot a kormány biztosít, ezen felül 3,6 milliárd forint támogatást kapott a nemzeti Filmintézettől. A sorozat a tervek szerint tíz részes lesz, a forgatás jövőre kezdődik, a szereplőválogatás év eleje óta zajlik, az epizódrendezők között Nagypál Orsolya (Terápia, Nyitva) és Robert Dornhelm neve is feltűnik.
A Hunyadi sorozatot a Variety című magazinban jelentette be a cannes-i filmfesztiválon a Beta Cinema nemzetközi forgalmazó. A Müncheni székhelyű Beta Film nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Bukás vagy a Mások élete, a sorozatok háza táján pedig a Gomorra vagy az HBO által sugárzott Babilon Berlin az, ami itthon is ismert.
A producer a magyar-kanadai származású Robert Lantos, aki 1956-ban hétévesen költözött szüleivel a tengerentúlra. Filmproducerként olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Csodálatos Júlia, A napfény íze, a Barney és a nők, Az ítélet, Az igazság fogságában vagy A nevek dala.
A produceri csapatot Krsko Tibor (Sorstalanság, A nevek dala), Hazai Cecília és Hazai Kinga alkotja. A Hunyadi-sorozatot George Mihalka, Lengyel Balázs, Lovas Balázs, Ruttkay Zsófia és Veres Attila írta Bán Mór regénysorozata alapján.
A készülő sorozatban megvan a potenciál és az alkotók mögötti ambíció arra, hogy egy olyan produkciót hozzanak létre, ami nemzetközi szinten is élvezhető, viszont a magyar közönség számára érvényes és különleges marad.
(index.hu)