Életrajzi film készül Dantéról

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2021. január 09. szombat

Életrajzi filmet forgat Dante Alighieri (1265-1321) itáliai költőről Pupi Avati. A 82 éves olasz filmrendező az olasz kulturális minisztériumtól kérte a művész halálának 700. évfordulójára szánt produkció támogatását.

Avati 17 éve tervezi a Dante-filmet. A produkció a RAI Cinema közreműködésével készül, de borsos költségvetéséhez állami támogatásra is szükség van a rendező szerint, aki ezért fordult a kulturális tárcához.
A film forgatókönyve a költő egykori életrajzírója, a humanista Giovanni Boccaccio Dante élete című műve alapján készült. Boccaccio az Isteni színjáték szerzőjének nagy csodálója volt. A forgatókönyvön számos ismert Dante-szakértő is dolgozott.
Ezzel a filmmel el akarjuk mondani, hogy ki volt Dante: egyedülálló személyiség az irodalom és a kultúra világában - fogalmazott Avati.
Az olasz nyelv atyjaként tisztelt Dante 1321-ben hunyt el Ravennában. A költő Isteni színjáték című művében nemcsak a menny, pokol és purgatórium háromdimenziós képét festette meg, hanem korának történelmi, tudományos és filozófiai tudását is összekapcsolta egy halhatatlan szerelem történetével.
Dante halálának 700. évfordulójára Olaszországban idén ünnepségsorozattal emlékeznek.
(index.hu)