Szép új világ - naponta 42 késes rablás

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. január 21. szombat

A brit belügyminisztérium adatai szerint 2011-ben 15 ezer 300 embert raboltak ki késsel fenyegetve, 10 százalékkal többet, mint tavalyelőtt. A növekedést elsősorban az okostelefonok terjedésével magyarázzák, a készülékek ugyanis a rablók legkedveltebb zsákmányai. Az Angliában és Walesben elkövetett késes rablások fele Londonban történt.

Bűncselekményből - az erőszakmentes lopásokat és betörések is beleszámítva - 3,9 milliót jegyzett fel a rendőrség, az előző  esztendőben 3,5 milliót. Az emelkedés egy évtized óta a legnagyobb. Ugyanakkor egy széles körű - 47 ezer főre kiterjedt - felmérés szerint a nem jelentett esetekkel 9,7 millió lehet a tavalyi összes brit bűntett.

A minisztérium felfedte azt is, hogy az utóbbi évtizedben a büntetése letöltésével szabadult gyilkosok közül 35 újra ölt embert. Gyilkosságból összesen 636 történt egy év alatt, 28-cal több, mint az előző esztendőben. Kétszázharminckét embert késsel vagy más éles eszközzel öltek meg, 60-nal lőfegyver végzett. Az áldozatok kétharmada férfi.

(MTI)