Három idézet Magyarország jelentőségéről

Kategória: Eheti Megjelent: 2022. október 03. hétfő

Csodálkozzunk rá, mennyi szép és jó dolog van hazánkban, milyen jelentős az a hivatás, amit Isten népünknek szánt, hogy erőt és bátorságot merítsünk az olvasottakból. Három idézet, hogy örüljünk és elgondolkodjunk:

-„A Nemzetközi Csillagászati Unió által bevezetett egységes Holdtérkép szerint 1988-ig 801 holdkrátert neveztek el természettudósokról, abból 16-ot magyarokról. Ez meg-közelítőleg a nevek 2%-a. E szám nagyságát akkor értjük meg, ha néhány összevetést teszünk. Ha az államok száma alapján adnák a helyeket - jelenleg 190 tagja van az ENSZ-nek -, akkor 16 kráter helyett 4-et nevezhettek volna el magyar tudósról. (Ha az ismert és beszélt nyelvek számát nézzük, ami közel 3000, akkor meg csak néhány porszemet.) Ha az egyes nemzetek által lakott földterületek nagyságát vesszük összehasonlítási alapul, a magyar nemzet számára ismét csak töredék százalékot kapunk...
A XX. század nemzetközi tudósvilágában keringő anekdota szerint a „nagytudású és fejlett” marslakók igenis léteznek, itt élnek közöttünk, megismerni őket furcsa nyelvükről, csak álcázták magukat - magyaroknak hívják őket.
És valóban, ha végig tekintünk az elmúlt század tudósnemzedékén, azt láthatjuk, hogy szinte minden jelentős felfedezés, találmány, szabadalom kidolgozásánál ott találunk egy vagy több magyart is. Nem véletlenül közölte a világ egyik vezető természettudományi szaklapja, az angol Nature folyóira 2001. januári számában már a cikk címével is, hogy ’A huszadik századot Budapesten csinálták’.”
-„Kérdezzük meg: miért a IX-X. század fordulóján jön Árpád népe a Kárpát-medencébe? Hogy nézett ki akkor Európa térképe, történelme?
Nos, akkor Európa az egyik legsötétebb évszázadát érte. Sem békésnek, sem műveltnek sem egységesnek nem nevezhető. Egész Európát feldúlták: jöttek a viking-normann-varég seregek, az arabok olykor Rómáig jutottak, Spanyolország és Portugália területének nagy része mohamedán fennhatóság alatt állt. Angliában a szászok, dánok, normannok harcolnak. Bizánc Rómához képest maga a szervezettség és rendezettség mintája. 882-992 között 8 pápa halt meg erőszakos halállal. (Csupán a magyar állam alapításakor áll az Egyház élén egy rövid ideig a szent életű II. Szilveszter pápa. Véletlen lenne?) Kis államocskák háborúztak egymással - a Kárpát-medencében akkor már évszázadok óta egyetlen nép sem tudott tartós, békés életet biztosító berendezkedést létrehozni.
És akkor az Úr elhív egy népet messziről, keletről, „zászlót emel egy távoli nemzetnek, és füttyszóval előhívja a föld végéről, s az íme, sietve, gyorsan eljön” (Iz. 5. 26) - és békesség-szerzőként hozza ebbe a térségbe.”
-„Ha komolyan vesszük, hogy értékelni akarjuk az életünket, akkor Isten világosságában kell megnéznünk azt. Igaz, a világosság azt is megmutatja, amit szeretnénk elrejteni. Ezért van, hogy még a lelkileg, szellemileg érzékeny emberek is inkább csapódnak mindenféle gurukhoz, tekergetik magukat különféle pózokba, fizetnek bármennyit varázsszerekért és szellemi élményekért – csak épp önvizsgálatot ne kelljen tartani, csak a bűneink ki ne derüljenek. Ha pedig egy embernek ilyen nehéz a megtérés ajándékát, az ingyen üdvösséget elfogadni, mennyivel inkább nehéz egy egész országnak! Nem csoda, ha recseg-ropog a világ, amikor Isten közeledik.
Igaz ez minden népre, nemzetre, törzsre és országra egyaránt. A leghatalmasabbak éppúgy kerülik a szembenézést, mint a legkisebbek – és mi se lógunk ki a sorból. Pedig de jó lenne! Van itt sötétségbe rejtett hiba, bűn, félreértés bőven, s akkor még nem is beszéltünk azokról a mélystruktúrákról, amik évszázadok óta meghatározzák és olykor teljesen félre viszik életünket.
Szükséges az átvilágítás, amelyik sorra veszi az eddig végzett vizsgálatok eredményeit és Isten kegyelmét kéri a helyes következtetések levonásához. Nagyon nagyképűek lennénk, ha azt gondolnánk, ezt mi meg tudjuk tenni, de mégis szeretnénk a magunk részét hozzátenni ehhez az átvilágításhoz.
Mindhárom idézet a „Magyar jelenség – hazánk a hit, remény és szeretet fényében” című könyvünkből való, amit szeretettel ajánlunk mindenkinek, aki szereti hazáját és hiszi, hogy Istennek terve van velünk és vele együtt ezt képesek is leszünk megvalósítani. (A könyv 176 oldal, ára 1.800 Ft. Megrendelni lehet: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Bővebb információ honlapunkon a könyveink menüpont alatt.)
Sípos (S) Gyula (www.szeretetfoldje.hu)