Alternatív halloween a heiligenkreuzi XVI. Benedek-főiskolán

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. november 04. szerda

Az ausztriai XVI. Benedek Filozófiai és Teológiai Főiskola hallgatói alternatív módon ünnepelték a halloweent és mindenszentek napját. Vidám összejövetelükön szenteknek öltöztek. Pater Johannes Paul OCist, a heiligenkreuzi ciszterci közösség tagja számolt be a kezdeményezésről.

Mindenszentek előestéje (október 31.) az angolszász kereszténységben All Hallow’s Eve (mindenszentek éjszakája). A halloween szó eredeti jelentéséből kiindulva szenteknek öltözött hallgatók gyűltek össze a heiligenkreuzi ciszterci fenntartásban működő XVI. Benedek Filozófiai és Teológiai Főiskola vidám rendezvényén. Ezzel akarták ráirányítani a figyelmet – az elvilágiasodott halloweenkultusszal szemben – az ünnep eredeti tartalmára.

Mindenszentekkor , akik Krisztus követésében példát jelentenek számunkra. Ők azok, akik megkönnyítik számunkra, hogy a hit útját járjuk, akik a mindennapokra lefordított evangéliummal mellettünk állnak – mondta Pater Johannes Paul, aki az osztrák olimpiai és paralimpiai csapat lelkésze is. Az egyetemisták ötletükkel azt üzenték, hogy ma is vannak emberek, akik számára a szentek jelentik a mértéket.

Melyik szentet ismeritek fel? – ezzel a kérdéssel indítottak párbeszédet és kaptak nagy számban a kezdeményezést méltató választ a főiskola Facebook- oldalán a szervezők.

A hallgatók többek között a vértanú Szent Ágnes, a  szalézi rendet alapító Don Bosco, Jeanne d'Arc, Szent András apostol, Szent Hubertus, Árpád-házi Szent Erzsébet, Nepomuki Szent János, Adolf Kolping, Lisieux-i Szent Teréz nemrégiben szentté avatott szülei és a gyermeke megszületéséért életét adó Gianna Beratta Molla alakját öltötték magukra.

Ugyanezen az estén tartotta a főiskola hagyományos nyílt napját, pártfogók ünnepét. Több mint ötszáz vendég érkezett a rendezvényre. A délután folyamán ismerkedtek az új épülettel, este pedig közösen ünnepeltek.

A monostor 12 400 adományozónak köszönheti a 6 millió eurós támogatást, ami a főiskola modern campusszá történő kiépítését lehetővé tette. A pártfogókról a hallgatók minden hétfőn megemlékeznek az esti szentmisében.

Fotó: Phil.-Theol. Hochschule Benedikt XVI. Heiligenkreuz

Magyar Kurír