„Visszatértünk a kőkorszakba” – élet az Iszlám Államban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. október 08. csütörtök

Az Iszlám Állam több tízezer embert csalogatott magához a világ minden pontjáról, paradicsomot ígérve az elfoglalt szíriai és iraki területeket. A valóságban azonban egy brutális, kétszintű társadalmat hoztak létre, ahol hatalmas szakadék tátong a hódítók és a meghódítottak életkörülményei között, írja a Washington Post.

 

Előbbiek ingyen lakhatást, orvosi ellátást, vallási oktatást kapnak fizetésük mellé – utóbbiak pedig a militánsok vadállati megnyilvánulásai mellett az alapvető létszükségletek hiányával is meg kell küzdeniük. Sokak lakásában csupán egy vagy két óráig van áram naponta, és több nap telik el vízellátás nélkül. A kevés munkahely tovább fokozza a háromszorosára emelkedett élelmiszerárak problémáját. Az iskolák zárva, az Iszlám Állam kontrollálta területen kívülre utazást pedig fegyveresek akadályozzák meg. Az érkező segélyszállítmányokat elfogják és elégetik.

A YouTube-on és közösségi médiafelületeken terjesztett, meglepően hatékony propaganda egy óriáskerékkel és vattacukorral teli helyet sugall, ahol a helyiek boldogan kvaterkáznak a fegyveres külföldiekkel. A valóságban azonban a helyiek mindennapjai az Iszlám Állam kalifátusától való rettegésben telnek. „Visszatértünk a kőkorszakba. Gyönyörű, márványpadlós házunk volt, most pedig egy lavórban mossuk a ruháinak” – mondja egy munkás. A kórházakban nincs víz és áram, és már csak életmentő beavatkozásokat végeznek.

Sok megkérdezett szerint az Iszlám Állam kevésbé korrupt(!), mint a korábbi szír vagy iraki kormányok, de mindemellett egyikük sem támogatja őket és a hatékony kormányzás nem mentség a csoport brutális viselkedésére. „Gyűlöljük őket” – mondta egy egykori polgármester. „Idegennek érezzük magunkat a saját városunkban” – mondja a Raqqa Is Being Slaughtered Silently szerkesztője.

Forrás: Flickr

Az intézményi rendszer szétverésénél – mely az évek óta tartó harcok miatt egyébként sem volt különösebben stabil – sokkal komolyabb károkat is okoznak az oktatás évtizedes visszavetésével és az orvosi infrastruktúra tönkretételével, valamint a rettegésre épülő „jogrendszerükkel”. Szinte minden megkérdezett állítása szerint a saját szemével látott lefejezéseket és egyéb kegyetlen büntetéseket, de ezen állítások ellenőrzése – bár konzisztensek – legalább annyira nehéz, mint az Iszlám Állam propagandájáé.

„Igazság”szolgáltatás

Az Iszlám Állam törvénykezése a saria törvények extrém interpretációjára épülnek. A cigarettázást, az alkoholfogyasztást, a nyugati öltözékek viselését korbácsolással büntetik – vagy még rosszabbal.

Egy szíriai férfi arról számolt be, hogy egy dohányzó tinédzser kezét lefogták és hentesbárddal csapták le a két ujját, amivel a cigarettát tartotta, majd minden ellátás nélkül kidobták az utcára.

A kémkedéssel vagy kollaborálással vádolt embereket látványosan, sok ember által frekventált helyen végzik ki, hogy a lehető legtöbben lássák a brutalitást. „Az Igazság tér nevű helyen egy L alakú oszlopra akasztják ki a testeket kampókkal. A körforgalom közepén is rendszeresen végnek ki embereket.”

Az ártatlanság vélelme nem létezik, gyakran a vád ténye is elég a büntetéshez. Sokan halnak meg úgy, hogy szomszédaik kémnek hazudják őket és azonnal végeznek is velük. A lopás vádjáért az ember kezét vágják le – de arra is volt példa, hogy valakit az Iszlám Állam elleni panaszkodáson kaptak és levágták mindkét fülét.

Egy telefonüzlet alkalmazottja azt mondta, hogy ISIS-harcosok rendszeresen ellenőrizték a könyvelésüket és utána felkeresték a vásárlók lakását, hogy leellenőrizzék készülékeiket. Egy tinédzsert megkorbácsoltak azért, mert zenét töltött le és két másikat kivégeztek azért, mert a szír zászló képét találták a telefonjaikon. „Szerintük mindenki kém” – tette hozzá.

A nők helyzete

A nők csak fátyolozva, férfirokon társaságában hagyhatják el otthonaikat, korbácsolás terhe mellett. Sokan el sem merik hagyni a lakásukat, attól tartva, hogy egyszerűen elfogják az utcán és házasságra kényszerítik egy külföldi harcossal. „ Bármilyen ürüggyel „nőbörtönbe” küldik őket, ahol aztán általában szintén feleséget faragnak belőlük. Nincs sok választásuk – „vagy elveszed ezt a harcost, vagy lefejezünk”, hangzik az ajánlat.

Idén került nyilvánosságra „Az Iszlám Állam női” című manifesztó, mely az eddigi legátfogóbb képet mutatja a nők helyzetéről a területen. A nyugati értékeket elutasító dokumentum szerint a nők csak különleges helyzetben hagyhatják el az otthonukat, a szegregáció pedig szinte teljes. Szintén említi, hogy már a kilenc éves lánygyermekkel is házasságot lehet kötni. A Human Rights Watch emellett több ezer iraki szexrabszolgáról tudósít, amit egy hivatalos ISIS-dokumentum is megerősíteni látszik, melyben azt írják, hogy a rabszolgákkal szabad szexuálisan közösülni a pubertáskor elérése előtt.

Az Iszlám Államhoz csatlakozó nők a jelek szerint alapvetően elfogadják vagy éppenséggel élvezik is ezt a szerepet – kivéve persze azokat, akik harcolni jöttek. Számukra nincs más út, mint a további radikalzálódás, hogy megmagyarázzák maguknak, miért hagytak mindent maguk mögött. Rendőrként, határellenőrként kapnak időnként szerepet – illetve, ha a helyzet katasztrofálisra fordul, öngyilkos merénylőként is. Több nő házában már most ott van az ehhez szükséges felszerelés.

Mikor a férj meghal, a tradicionális iszlám gyász négy hónapja és tíz napja után a nőt azonnal hozzáadják egy másik harcoshoz.

Az Iszlám Állam zászlaja.

Oktatás

Egyes helyeken az Iszlám Állam leállította a mobil- és internetszolgáltatást – ahol nem, ott is szoros megfigyelés alatt tartják mindkettőt. „Nincs internet, de nem is baj” – nyilatkozta egy tizenhét éves lány. „Csak arra emlékeztett, hogy létezik egy másik világ.”Az internetkávézók propagandaközponttá váltak. Az iskolákat bezárták – a „haszontalan szekuláris oktatást” megszüntetendő – , a diplomákat elkobozták és nyilvánosan elégették. A Washington Post interjúi szerint az új, vallási indoktrinációra épülő rendszer nem népszerű a térségben: a helyiek gyerekei nem járhatnak iskolába, a külföldi harcosok gyerekei pedig csak a vallási agymosásból kaphatnak.

„Húsz évnyi fejlődés veszett kárba” – mondta egy volt tanár. „Hosszú időbe tellett a helyi szegény farmereket rávenni, hogy iskolába küldjék a gyerekeiket, és ez a kultúra most kihalásra van ítélve”.

Az írás- és olvasástanulás helyett a gyerekek már hét éves korban katonai táborokba kerülnek, ahol rendes kiképzést kapnak. A fiatalok számára mindez nem elsősorban ideológiáról, hanem barátaik követéséről szól. A nők oktatását az Iszlám Állam elveti és haszontalannak tartja.

Bár sok ellenőrzőponttal igyekeznek megakadályozni a szökéseket, egyre több az embercsempész a térségben – az ENSZ szerint a szír-jordán határon átkelt menekültek hatvan százaléka az ISIS által uralt területről származik.

A helyiek, akik csatlakoznak az Iszlám Államhoz, általában egyszerű anyagi kényszerből teszik. „Nagyon sokan sodródtak melléjük az éhség miatt” – nyilatkozta egy ötvenkét éves férfi, aki júniusban menekült el a „fővárosból”. „Ha a fiad a harcosunk lesz, kifizetjük az unokád kezelését” – ezt a fausti alkut ajánlották egy farmernek.

Kelemen Luci, blog.hu/lumen