Szinódusi tájékoztató október 6-án: Ferenc pápa két ajánlása, szinódusi hozzászólások

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. október 07. szerda

Október 6-án, kedden déli egy órakor Federico Lombardi szentszéki szóvivő megtartotta a szinódusi tájékoztatót a újságírókkal teli Szentszéki Sajtóteremben. "Ferenc pápa leszögezte, hogy a püspökök tanácsa nem érinti, azaz nem változtatja meg a katolikus egyház házasságról szóló tanítását. A rendkívüli szinódus sem érintette azt, és a mostani is megőrzi azt a maga teljességében."

A szóvivő először a szeptember 7-ei, hétfő délutáni és a szeptember 6-ai, kedd délelőtti 72 hozzászólás statisztikáját ismertette. A háromperces szinódusi hozzászólások nyelvileg és földrajzilag is híven tükrözik az egyház egyetemességét. Tíz dél- és hét észak-amerikai felszólalás hangzott el, 26-an Európát, 12-en Afrikát képviselték, nyolcan Ázsia és Óceánia térségéből szólaltak fel, míg a Közel-Keletről érkezők hat beszédet mondtak el. 23 szinódusi felszólalás olaszul, 22 angolul, 17 franciául, 7 spanyol nyelven, kettő németül és egy portugálul hangzott el.
Baldisseri bíboros, szinódusi főtitkár az egyes felszólalások előtt a püspöki gyűlés új munkarendjét ismertette, először is a sok új résztvevőnek, de a régieknek is szólt a változtatásokról. Kedd délutántól indul a „circuli minores”, a kis munkacsoportok tevékenysége. Megkezdi munkáját az a tízfős bizottság is, amelynek a tagjait a pápa nevezte ki, hogy együtt dolgozzanak a főrelátorral és a szinódusi főtitkárral a záródokumentum előkészítésén.
Lombardi atya megjegyzése szerint a rendkívüli szinódus hivatalos forrása a pápa nyitó- és zárófelszólalása, valamint a szinódusi zárójelentés. A két szinódus között a helyi egyházakból beérkezett hozzászólásokat a szinódusi tanács – melynek ülésein a pápa is részt vett – beledolgozta az előbbi forrásokba, és így született meg az Instrumentum laboris, a munkadokumentum.
Ferenc pápa tegnap délutáni rövid szinódusi megnyitóbeszédében néhány fontos szempontot emelt ki. Először azt hangsúlyozta, hogy a mostani rendes szinódus a tavalyi rendkívüli szinódussal folytonosságban működik. Leszögezte, hogy a püspökök tanácsa nem érinti, azaz nem változtatja meg a katolikus egyház házasságról szóló tanítását. A rendkívüli szinódus sem érintette azt, és a mostani is megőrzi azt a maga teljességében. Ferenc pápa továbbá kiemelte, hogy a rendes szinódus nem szűkítheti le látóhatárát kizárólag az elváltak és újraházasodottak problematikájára, hanem a családot érintő összes lényegi szempontra egyaránt figyelnie kell.
Lombardi atya összefoglalta a két munkanap 72 felszólalásának fontosabb közös témáit. Sokan beszéltek a jelenkor „kulturális forradalmáról”, melynek légkörében élünk, és az egyháznak ebből adódóan türelemmel és alázattal kell azt tanulmányoznia, hogy megtalálja a megfelelő választ. Megváltozott „a mai világ nyelvezete”, az egyházban is, ahogy leírja a helyzeteket. Éppen ezért fontos e nyelvezet ismerete, hogy elkerüljük a negatív ítéleteket helyzetekről és személyekről. A használt és ajánlatos nyelvezet tekintetében több szinódusi felszólalás hivatkozott Ferenc pápa hétköznapi homíliáira, mert azok nyelvezete konkrét, egyszerű, világos és pozitív, ennek megfelelően alkalmas arra, hogy a mai családokat hatékonyan megszólítsák vele. Sokan hangsúlyozták a keresztény családok, a házaspárok életében és a családok kísérésében a növekedést, amit lelkipásztori szempontból mindenképpen támogatni és segíteni kell, hogy a keresztény család tanúságtevő és missziós jelleget hordozzon. Nagyon sokan rávilágítottak a bajban lévő családok megsegítésének szükségességére, a nemzedékek közötti kapcsolatok jelentőségére, az idősebbek szolgálatára, ami főként a hit átadásában kulcsfontosságú.
Több felszólaló említette a világ különböző helyeinek sajátosságát és az ebből adódó különbözőségeket, melyeket a helyi püspöki konferenciáknak körültekintően figyelembe kell venniük, meghatározva, hogy az általános szabály és elvárás mellett mi a sajátos helyi és pozitív jelleg. Sokan szóltak a migrációról, főként a keleti pátriárkák, és hangsúlyozták, hogy milyen óriási nehézséget okoz az ottani családok életében ez a mostani nagy kihívás. Hasonlóképpen szóltak erről a témáról többen a kelet-európai egyházakból.
Különleges témaként említették meg a családon belüli és a nők elleni erőszak gondját, a kiskorúak munkavégzését. Az afrikai püspökök közül többen szóltak a földrész kulturális örökségének gondjairól, éppen a poligámiával kapcsolatban.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír