"VÉDELMI SZERZŐDÉS" AZ ISZLÁM ÁLLAM URALMA ALATT ÉLŐKNEK

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 25. péntek

A védelmi szerződés szövege (1) : "Allahnak, a könyörületesnek és az irgalmasnak a nevében. Dicsőség Allahnak, aki győzelmével az iszlám erősítője, aki saját erejéből a többistenhit megsemmisítője, aki a helyes kinyilatkoztatás elbeszélője.

„ Harcoljatok azok ellen – azok között, akiknek az Írás adatott –, akik nem hisznek Allahban és a Végső Napban és nem tekintik tilalmasnak azt, amit Allah és az ő küldötte megtiltott és nem vallják az igazság vallását. [Harcoljatok ellenük] mindaddig, amíg megadják a jótettért járó dzsizját, lévén, hogy becsületüket vesztették ők.” (Korán, 9. szúra 29. vers, Simon Róbert fordítása)
Tanúsítjuk, hogy nincs más Isten csakis Allah egyedül, [aki] betartotta ígéretét, győzelemre segítette szolgáját, megerősítette seregét és egyedül legyőzte a pártoskodókat. Nincs más Isten, csakis Allah, és nem szolgálunk mást ő rajta kívül, neki engedelmeskedünk. A vallás tőle származik, ámbár a hitetetleneket nem szereti.
És tanúsítjuk, hogy Mohammedet, az ő szolgáját és prófétáját – béke és áldás rá – az ura a karddal küldte a világos úton [való] harcra az Ítélet napja előtt, [hogy harcoljon addig,] amíg [a népek] egyedül Allahot imádják. Adott neki felhatalmazást, pártokat és harcot [is].
Tanúsítjuk továbbá, hogy Íszá ibn Mirjam (Jézus) Allah szolgája és prófétája; ez pedig [Allah] beszéde amit Mirjamnak mondott, és [e szavak] tőle származnak. Így szólt a Magasságos: „A Messiás soha nem tartja méltóságán alulinak azt, hogy Allah szolgája legyen, sem az [Allahhoz] közelálló angyalok. Aki méltóságán alulinak tartja az ő szolgálatát és felfuvalkodik [az az ő dolga]. [Allah] majdan mindannyiukat összegyűjti magához.” (4. szúra 172. vers, Simon Róbert fordítása)
Dicsőség Allahnak az iszlám hatalmáért, a megerősítés kegyéért; az Ítélet napjáig tartó köszönet neki!
Ezután pedig [következik] az, amit ’Abd Allah Abú Bakr al-Baghdádí, az Igazhívők emírje adott a keresztényeknek a védelemből Damaszkusz vilájetben, al-Qaryatayn kerületben. A következőket írta elő nekik:
1. Nem építhetnek a városukban és a körülötte található helyeken sem templomot, sem, kolostort, sem pedig szerzetesi zárkát.
2. Ne tegyenek láthatóvá keresztet vagy más dolgot a [szent] könyveikből, illetve abból, ami azokban van a muszlimok [területein] és a piacaikon, és ne használjanak emelt hangot az imára való hívásnál és ugyanígy tegyenek más istentisztelet esetében is.
3. A muszlimok ne hallják a könyveik felolvasását és a harangjaik hangját, azokat a templomaikban kongassák.
4. Ne tegyenek semmilyen ellenséges tettet az Iszlám Állam ellen, mint például a kémeknek való szállásadás; bírói ügyekben pedig az Iszlám Államhoz tartoznak. Ha tudomásukra jut bármilyen összeesküvés a muszlimok ellen, kötelességük [arról] a muszlimokat értesíteni.
5. Nyilvánosan nem szabad mutatniuk semmit az istentiszteleteik szertartásaiból.
6. Tiszteljék az iszlámot és a muszlimokat és ne sértsék meg őket semmiben a vallásuk tekintetében.
7. A keresztényeknek minden felnőtt korú férfi után fejadót (dzsizja) kell fizetni. [Ennek] értéke a gazdagoknak 4 aranydínár (a a dínáron az a dénár értendő, ami a kerületekben használatos volt, mert annak értéke állandó – az pedig 4, 25 gramm aranyat tesz ki), fele ennyi a közepesen tehetőseknek és ennek a fele a közülük való szegényeknek aszerint, hogy semmit nem szabad elrejteniük az állapotukból. Egy évben kétszer kell fizetniük.
8. Nem birtokolhatnak fegyvert.
9. Nem kereskedhetnek disznó és bor eladásával a muszlimokkal, vagy a piacaikon és nem ihatnak [bort] nyilvánosan vagy nyilvános helyeken.
10. Külön temetőik legyenek, ahogyan eddig is szokás volt.
11. Kötelesek betartani a törvényeket, amiket az Iszlám Állam ír elő, mint például a tisztességes ruházatra, vagy az adásvételi [ügyekre] és más dolgokra [vonatkozóan]. Ha betartják azokat a kötelezettségeket, amelyeket előírtak nekik, akkor Allah közelsége a jutalmuk és Mohammed – áldás és béke legyen rá – védelme van rajtuk, földjeiken és vagyonukon, és nem kell tizedet fizetniük – kivéve, ha az Iszlám Állam határain kívülről importálnak vagyont kereskedelem útján. [Ha] nem igazságtalanok, nem lesznek igazságtalanságnak kitéve és nem lesz férfi elfogva más bűn miatt. [Ha betartják az előírt dolgokat,] azokból [a dolgokból], amik ebben a dokumentumban megjelentek az előírásokból, akkor Allah közelsége a jutalmuk és Mohammed – áldás és béke legyen rá – védelme, addig, amíg Allah be nem teljesíti dolgát [rajtuk]. Ha pedig bármiben is különbözőképpen cselekednek, mint ami ebben a dokumentumban benne foglaltatik, akkor nincs védelem számukra, és az Iszlám Állam számára megengedett lesz velük az, ami a háború népével és az ellenségekkel szemben megengedett.
Kelt: Vasárnap, a hidzsra 1436. évének 11. hónapjának 15. napján, ami pedig 2015. 08. 30-nak felel meg.
 _______
 (1): nassz ’aqd al-dzimmati. ahl al-dzimma: a szabad, nem muszlim hitű, de muszlim uralom alatt élő alattvalók, akik a fejadó (dzsizja) ellenében védelmet élveztek a szerződések szerint. Ilyen típusú szerződéseket az iszlám hódítás alatt kötöttek a muszlimok a dzimmikkel. A dzimmik vagy ahl al-dzimma a „könyvvel” rendelkező népekre utalnak, pl. zsidók és a keresztények, akik ezáltal nem számítottak teljesen hitetlennek.
 --------------
Egy üzenetből:
Már megjelent az első vértanú halálhíre... Ő nem írta alá ezt a védelmi szerződést, így a Da'esh megölte. Al-Qaryatayn Homszhoz fekszik közel, ahonnan már sok keresztény elmenekült és ahol megölték a jezsuita Franc atyát.
Pier Jabloyan atya Aleppóból nemrégiben arra kérte a pápát amikor a Vatikánban találkoztak, hogy ne felejtse el Szíriát:
 "Atyánk, elfáradtunk. Említs meg minket az imáidban mert szükségünk van rá."
 Ferenc pápa azt mondta, hogy "Pierre, nem lehet elfelejtenem Szíriát. Mindig benne vagytok az imámban"...
https://www.facebook.com/pier.jabloyan/posts/10201060268064389?pnref=story
http://www.news.va/…/asiasyria-a-video-and-a-letter-from-fa
http://www.taipeitimes.com/…/world/ar…/2015/09/06/2003627079
https://en.zamanalwsl.net/news/11421.html
(Sajgó Szabolcs megosztása a facebookon)