Németország besokallt a menekültáradattól

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 14. hétfő

A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be - jelentette be vasárnap esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben. Nem is annyira a menekültek száma, hanem az érkezésük sebessége jelenti a fő problémát a német hatóságoknak - hangsúlyozta a német alkancellár, aki szerint Németországnak és Európának 1,5 milliárd euró azonnali segélyt kellene elkülönítenie a jordániai és libanoni menekülttáboroknak.

Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és a beutazás rendezett keretek közé szorítása. Erre "biztonsági okokból is sürgősen szükség van" - mondta a belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak. Thomas de Maiziere kijelentette, Németország "egyáltalán nem illetékes" az Európai Unióba érkező, "menedéket kereső emberek legnagyobb részének" ügyében.
Hangsúlyozta, hogy a menekültügyet szabályozó dublini előírások továbbra is érvényesek, és ezeket minden tagországnak be kell tartania, a menedéket kereső embereknek meg tudomásul kell venniük, hogy nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot.
A Der Spiegel azt írta a tárcavezető bejelentése előtt, hogy a szövetségi rendőrséget riadókészültségbe helyezték. Ennek keretében valamennyi mozgósítható rendőrt Bajorországba küldik "a határ lezárásának" biztosítására. A Bild című újság szerint 21 készenléti rendőrszázadot vezényelnek azonnal hatállyal Bajorországba. Feladatuk a határ biztosításának segítése.
Ugyancsak a Bild információi szerint a szövetségi rendőrség a határ közeli térségekben - azaz a határ mentén maximum 30 kilométeres szélességben - különleges "mobil, ellenőrző és megfigyelő egységek" közreműködésével folytatja majd az embercsempészek utáni kutatást. Ez a német-cseh, illetve a német-lengyel határrégiókra terjed ki, célja pedig az, hogy ily módon akadályozzák meg az osztrák-német határon bevezetett határellenőrzés megkerülését.
Az Európai Bizottság szerint első ránézésre megfelel a schegeni kódexben lefektetett szabályoknak a német intézkedés. A brüsszeli testület emlékeztet, hogy a schengeni szabályok értelmében a tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes visszaállítása rendkívüli lehetőség, amelynek alkalmazására az előírások válsághelyzet esetén adnak felhatalmazást.
Nem sokkal a német döntés után, az osztrák kormány rendkívüli ülését követően Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár bejelentette: Ausztria megerősíti a keleti és a déli határának ellenőrzését, amely azonban nem jelent teljes kontrollt.
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) eközben bejelentette, hogy vasárnap 17 órától Németország leállítja a vasúti közlekedést Ausztria felé. Az ÖBB szerint a Németország felé irányuló vasúti közlekedést ugyancsak leállítják.
Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter a Der Tagesspiegel című berlini lapnak adott interjújában azt mondta, hogy Németország eléri teljesítőképessége határait a menekültek befogadása terén. "Ez igaz: a menekültválságban tanúsított európai tétlenség a teljesítőképessége határára taszítja Németországot" - mondta a CDU/CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke.
Nem is annyira a menekültek száma, hanem az érkezésük sebessége jelenti a fő problémát a német hatóságoknak - hangsúlyozta Gabriel, aki szerint Németországnak és Európának 1,5 milliárd euró azonnali segélyt kellene elkülönítenie a jordániai és libanoni menekülttáboroknak. A tárcavezető emellett arra sürgette az Egyesült Államokat és a Perzsa-öböl menti államokat, hogy hasonló mértékben járuljanak hozzá a menekültek ellátásához.
Hasonló véleményének adott hangot vasárnap Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter is, aki szerint az ország a teherbírásának határához érkezett. Az általa javasolt intézkedések között említette a miniszter azoknak az országoknak a megsegítését, ahová a menekültek válsághelyzetükből először érkeznek, továbbá Németország határainak védelmét. Dobrindt szerint ez utóbbira azért van szükség, mert - mint fogalmazott - az Európai Unió teljes kudarca miatt az unió külső határainak védelme nem működik.
A hazájukat elhagyó koszovóiak és albánok, valamint az Európába érkező szíriaiak, afgánok és eritreaiak legfőbb célpontja Németország, ahova a berlini kormány előrejelzése szerint az idén 800 ezer menedékkérő érkezhet. Szombaton egyedül Münchenbe mintegy 13 ezren érkeztek, a helyi illetékesek - a városba irányuló menekülthullám egy héttel ezelőtti kezdete óta először - azt közölték: nem biztos, hogy minden érkező azonnali elhelyezését meg tudják oldani. Önkéntesek beszámolói szerint néhányan a müncheni főpályaudvaron a földön, hálózsákban töltötték az éjszakát, mások a buszpályaudvaron éjszakáztak.
A burgenlandi rendőrség szóvivője azt közölte, hogy vasárnap tízezer embert várnak a nickelsdorfi (Miklóshalma) határátkelőnél. Tájékoztatása szerint délig négyezer migráns érkezett az osztrák-magyar határhoz, a rendőrség szerint azonban tudják kezelni az emberáradatot. Az APA osztrák hírügynökség közlése szerint a nagy menekültáradat azzal függhet össze, hogy kedden Magyarországon megszigorodik a menekültügyi szabályozás.
A Magyarországon szeptember 15-én bevezetendő jogszabály-változásokkal kapcsolatban az osztrák bűnügyi hivatal egyik illetékese azt mondta, hogy az embercsempészek keddtől várhatóan új útvonalakat fognak keresni. Gerald Tatzgern úgy vélte, a magyarországi kerítés alig fogja megállítani a menekültek áradatát, az embercsempészek alkalmazkodni fognak az új helyzethez.
Az osztrák belügyminisztérium szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek vasárnap azt mondta, számításaik szerint kedden, miután lezárul Magyarország déli határszakasza, a szlovén-osztrák átkelőkre, Stájerországra kell összpontosítaniuk.

(MTI, inforadio.hu)