Spirituális robbanás Kubában: Evangéliumi ébredés és neopogány kultuszok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 13. vasárnap

Kuba ismeretlen oldaláról számolt be tudósításában a CBN televízió. A kommunista szigetország a Szovjetunió összeomlása után lazított az ideológiai diktatúrán, és engedélyezte független keresztény közösségek működését, de szigorúan csak magánházakban. A Castro-rezsim aligha számolt azzal, hogy a korlátozások kellenére több ezer evangéliumi csoport jön létre Kubában, akik most a vallásszabadság kiterjesztésért küzdenek, miközben a neopogány Santeira-kultusz terjedésével szemben is felvállalják a spirituális konfliktust.

Egy átlagos vasárnap délelőtt Kubában zsúfolásig megtelt gyülekezeteket látni szerte az egész szigeten. Sok közülük átalakított nappalikban, magánházakban gyűlnek össze. Mások egy átlagos gyülekezethez hasonlítanak egy nagy különbséggel - a politikai korlátozások miatt. 

A helyszűke komoly probléma számos kubai gyülekezetben. Ennek a gyülekezetnek például a kormány nem teszi lehetővé, hogy földet vásároljon, ezért a tagok számának növekedésével kénytelen fölfelé építkezni. Az emeleten rendezték be a vasárnapi iskolát, valamint négy helységet, ahonnan képernyőn keresztül követhetik a szertartást.

“Ha 80-100 ember tartózkodik egy lakásban, annak a szomszédok sem örülnek.” - mondja Miguel pásztor, akinek a gyülekezete jelenleg az udvaron tartja összejövetelét, mert a házban már nem férnek el. Ez közös motívum a kubai gyülekezetekben, amiket látványos növekedés és kormányzati korlátozások kísérnek. 16.000 ezer (!) evangéliumi gyülekezet jött létre az elmúlt húsz évben.

"A hitünk növekedésének egyik oka a korlátozások és a nehézségek voltak."

Nestor pásztor és felesége, Rosa a gyülekezeti helységük fölötti szobában laknak. A vasárnap délelőtti és hétköznap esténként szervezett összejöveteleken alig néhány embernek jut valódi szék ülőhelyként.

kuba2.jpg“Az emberek nem törődnek a kényelmükkel. Akármilyen fárasztó munkanapjuk volt, gond nélkül leülnek akár egy kőrakásra vagy felfeslett székre, vagy végigállják az egész istentiszteletet.” - mondja Nestor lelkész. 

A kubai vezetők szerint a Szovjetunió összeomlása kiváltotta események robbantották be a mostani gyülekezetalapítási hullámot.

"Amikor a szovjet birodalom összeomlott, Kuba nehéz időket élt át, és az emberek a Istenhez fordultak."

Ezzel egy időben a kormány feladta a hivatalos istentagadó ateista ideológiát, és világi állammá nyilvánította magát, az emberekre bízva, hogy miben higgyenek. A kormány javasolta, hogy az építési engedélyt szerezni nem tudó gyülekezetek magánházakban tartsanak összejövetelt. Ez a hirtelen javaslat lobbantotta lángra az Apostolok Cselekedeteihez hasonló gyülekezeti növekedését.

kuba3.jpgFrancisco pásztor az egyike azon kubai pásztorok ezreinek, aki nagy szenvedéllyel hirdeti az evangéliumot. “Mindenkinek hirdettük az evangéliumot, aki a környéken lakik és elvittük az Újszövetséget minden otthonba. Nem hagyhatjuk abba, nem akarjuk abbahagyni, mert még ha nem is fogadják el az Urat első, második, harmadik vagy negyedik alkalommal sem, nem adhatjuk fel, míg meg nem térnek.” - mondja.

Az egyház növekedési üteme még inkább figyelemreméltó annak fényében, hogy milyen szegény az ország. Egy havi átlagfizetés 20 dollár, a magasan képzettek is kevesebb, mint 50 dollárt keresnek. A kubai gyülekezetek mégis a nagylelkűségükről ismertek és az evangélium érdekében hozott áldozatukról. “Szeretnénk megosztani másokkal, amink van. Nem csak a feleslegünkből adunk.” - teszi hozzá Francisco pásztor.

Egy másik nehézség, amivel a kubai egyháznak szembe kell néznie, a neopogány Santeria vallással való szellemi küzdelem. A Santeira a nyugat-afrikai valláson alapuló animista hitvilág.

A Santeriát gyakorlók egyik kedvenc helyükön Havannában előbb rituális tisztálkodást végeznek a folyóban, majd az egyik sziklán bemutatják áldozataikat. Nestor pásztor az CBN-nek elmondta, hogy egyik vasárnapi istentiszteletük alatt egy Santeria csoport megállt a gyülekezeti épület előtt és doboltak.

“Ez egy kifejezett szellemi hadviselés volt ellenünk. De a gyülekezet imádkozni kezdett, esőért imádkoztunk, mire hirtelen mennydörgés támadt, emiatt abbahagyták a dobolást és távoztak.” - mondta.

A kubai keresztény vezetők szerint új korszak jött el a politikai korlátozások könnyítésével. Könnyebb a gyülekezeten kívül evangelizálni és könnyebben kapnak engedélyt különleges rendezvények szervezésére. Azonban a legtöbb gyülekezet továbbra sem terjeszkedhet, és nem vásárolhat földet. Nem készíthetnek keresztény televíziós- vagy rádióadást.

"Szenvedés nélkül nincs próba és próbatétel nélkül pedig nincs győzelem." - vallja a kubai lelkész.

(forrás: 700-as klub, ATV, vigyázó blog)