Ferenc pápa a National Geographic címlapján – Szaúd-Arábiában betiltották a lapszám terjesztését

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. szeptember 12. szombat

A közel-keleti állam vezetői „kulturális okokból” betiltották a National Geographic arab kiadása augusztusi számának terjesztését a monarchiában. A címlapfotón Ferenc pápa szerepel a Sixtus-kápolnában – az olasz La Stampa napilap internetes portáljának híradását olvashatják.

 

A tudományos-ismeretterjesztő magazin Twitter-oldalán üzent szaúd-arábiai olvasóinak: elnézést kért tőlük, amiért nem engedélyezték, hogy országukba eljusson az augusztusi lapszám.

A National Geographic arról írt szóban forgó számában, hogy Ferenc pápa „nyugodt forradalmat” hajt végre a Vatikánban, megreformálja az egyházat. A La Stampa szerint ez a tény működésbe hozta a cenzorokat abban az arab országban, ahol eleve tilos az iszlámtól eltérő vallás szimbólumait, tárgyait használni, bemutatni. A nagy múltú amerikai tudományos-ismeretterjesztő magazin korábban azt a véleményt is kifejtette, hogy a vallási intézményeknek alkalmazkodniuk kell a változó világhoz, nem elég, ha őrzik a hagyományt.

Nem véletlenül ütköztek ellenállásba ezek a gondolatok Szaúd-Arábiában. Ebben az abszolút monarchiában a vahhábizmust gyakorolják, vagyis az iszlámnak azt a nagyon szigorú irányzatát, amely Mohamed első híveinek viselkedését követi, és meg akarja tisztítani az iszlám eszméit a vallásra rárakódott idegen elemektől, következetesen akarja érvényesíteni a Korán eredeti tanait. Szaúd-Arábia terjeszteni is akarja ezt az irányzatot, a szíriai rezsimet támadó fundamentalisták képzésének egyik fő finanszírozója.

Fotó: Lastampa.it

Magyar Kurír
(tzs)