Ferenc pápa nyári tevékenysége: ima és munka

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 27. hétfő

A pápa augusztus 5-én kezdi újra a szerdai általános fogadásokat, ekkor fejeződik be a rövid nyári pihenő, amely alatt a nyilvános elkötelezettségek szünetelnek. A Szentatya most is dolgozik, készül kubai és egyesült államokbeli látogatására – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A Vatikáni Rádió olasz munkatársa interjút készített Ferenc pápa ceremóniamesterével, közeli munkatársával, az argentin Guillermo Karcher prelátussal. A ceremóniamester elmondta: a pápa derűvel tölti ezeket a heteket. Most is dolgozik. Olvas, főleg jövő programjával, észak-amerikai és kubai útjával kapcsolatos dokumentumokat. Az utat diplomáciai szempontból is jelentősnek tartja. Ez nemcsak lelkipásztori látogatás lesz, hanem mintegy köszönet Kubának és az USA-nak, amiért kezet nyújtottak egymásnak. És a Dél-Amerikából jött pápa főszereplője ennek a történelmi pillanatnak.

Guillermo Karcher prelátus szerint ezekben a hetekben Ferenc pápának hiányzik a hívő néppel való közvetlen kapcsolat. Argentínában januárban, amikor ott nyári forróság van, a Szentatya egész napokat töltött a favelák és barakkok lakói között, együtt szenvedett a szegényekkel.

A ceremóniamester azt is megosztotta a vele készült interjúban, hogy Ferenc pápa rendszeresen fogyaszt matéteát. E tea hozzátartozik az argentin mindennapokhoz, de a szomszédos országokban, Uruguayban, Paraguayban és Chilében is isszák. A matétea nemcsak szomjat olt, hanem csökkenti a koleszterinszintet is. A jezsuiták a redukciókban (Amerika spanyol gyarmatain megtérített indiánok misszionáriusok vezette zárt települése – Magyar katolikus lexikon – a szerk.) a matét a olyan fűként használták, amellyel az alkoholizmus ellen küzdöttek. Ezt követően változott gyógyteává.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír