Ősi keresztény templom maradványai Szaúd-Arábiában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 19. vasárnap

Az ateista és a muszlim világ állandóan a "hódító" keresztes háborúkat dörgöli a keresztények orra alá - elfeledve, hogy azok a hadseregek visszafoglalni akarták az ősi keresztény területeket az azokat elözönő muzulmánoktól. Emlékeztessünk most erre ezzel a rövid hírrel: "A szaúd-arábiai vahabita királyság területén több  keresztény emlékhely létezik, de a monarchia titkolja és szigorúan elzár az emberek elől minden olyan emlékhelyet ami nem muszlim. A Jubail templom romjainak a területére is tilos belépni, de az internetre mégis felkerült néhány fénykép a keresztény templomról.

A Jubail templom Szaúd-Arábia legépebben megmarad keresztény  épülete, bár a a romok nagy része még mindig a föld alatt van Al-Damam várostól északra az Al-Jubaili sivatagban, 1980-ban fedezték fel szaúdi autóversenyzők miközben a homokban elakadt autójukat próbálták kiásni.
A templomot a IV. században építhették asszír szerzetesek. Az Perzsa öböl mindkét oldalán élő emberek között széles körben elterjedt a kereszténység nesztoriánus ága. Az Asszír Keleti Egyház (Nesztoriánus) az iszlám hódítás után több száz éven keresztül képes volt megőrizni a közösségeit, akik többségben voltak a térségben, míg a 8.-9. Századra teljesen átvette az iszlám az asszír kereszténység helyét."
(orientalista.hu)