Az Iszlám Állam Szerbiába tart

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 17. péntek

Olyan videofelvételt jelentettek meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet feltételezett tagjai, amelyben Szerbiát a Balkán központjaként és a szervezet első számú célpontjaként jelölték meg - jelentette honlapján szerdán a szerbiai közszolgálati televízió.

Az internetre július 10-én feltöltött videó címe Mi vagyunk az iszlám kalifátus - kaszída. (A kaszída egy lírai arab műfaj.) A bosnyák nyelvű felvétel szerint Szerbia után Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Albánia, Koszovó, Macedónia és Montenegró elfoglalását tűzte ki célul a dzsihadista szervezet, írja az MTI.
A készítők sorra veszik a nyugat-balkáni országokat, és mindegyiknek üzennek néhány sorban. "Örüljetek balkániak, jobb napok közelednek, eljönnek hozzátok a muzulmánok, mi vagyunk az iszlám kalifátus" - kezdődik az iromány, amely Szerbiában az iszlám terjedését, Horvátországban a demokrácia bukását, Montenegróban területfoglalást jövendöl. A készítők végül Barack Obama amerikai elnöknek azt üzenik: "Miénk a győzelem".
A felvételt az önmagát népszerűsítő-tájékoztató portálnak minősítő Kalifátus Útja nevű internetes oldal YouTube-csatornáján osztották meg. A portál célja az Iszlám Állam népszerűsítése, és legtöbbször dzsihádra (szent háborúra) szólító felhívásokat, valamint az IÁ harcát és katonáit dicsőítő felvételeket tesznek rajta közzé.
(index.hu)