A Vatikán még vizsgálja a pannonhalmi ügyet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 16. csütörtök

Nem dőlt még el, hogy pedofília vagy morálisan kifogásolható cselekedet történt tíz éve Pannonhalmán. Még tavaly októberben indult belső vizsgálat egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban, mert diákjai szerint M. atya rendszeresen simogatta őket, és gyakran benyúlt a pizsamanadrágjukba. Az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet.

A diákokat pszichés és fizikai bántalmazás egyaránt érte – mondta el a Nők Lapjának Várszegi Asztrik az eseményekről. A pannonhalmi főapát illetlen érintésekről beszélt. A magyar rendőrség eljárást indított, az ügyet többször áthelyezték, végül elévülés miatt megszüntették a további nyomozást.
A kánonjog alapján az egyházban az elévülés elképzelhetetlen, a Vatikán azonban még nem fejezte be az ügy tárgyalását, ezért nem dőlt még el, hogy pedofília vagy morálisan kifogásolható cselekedet történt. A papi személyek hitbeli és erkölcsi ügyei az inkvizíció utódszerveként emlegetett Hittani Kongregációhoz tartoznak. A vizsgálatnak nincs határideje, egyelőre nem tudni, milyen stádiumban van a szentszéki eljárás, és milyen büntetésre számíthat az időközben már kilépett szerzetes.
(origo.hu)