Duplán díjazták a magyar filmet Karlovy Varyban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. július 13. hétfő

Horváth Lili első nagyjátékfilmje, a Szerdai gyerek elnyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál East of the West versenyszekciójának díját, valamint a háromfős, kritikusokból álló FEDEORA zsűri elismerését is.

Az első- és második filmeseknek bemutatkozási lehetőséget nyújtó East of the West-szekcióban egyetlen díjat osztanak ki, ezt nyerte meg Horváth Lili filmje, az egykori intézetis múltjával és a felnőtté válással megküzdő fiatal lányanyáról szóló Szerdai gyerek.
A filmet továbbá díjazta az európai és földközi-tengeri kritikusok alkotta, független FEDEORA zsűri is. Indoklásuk szerint "narratív íve, biztos kezű rendezése és a két főszereplő meggyőző karakterábrázolása miatt a Szerdai gyerek jóval többről szól, mint amit a vásznon látunk".
A díjakat Horváth Lili vette át Karlovy Varyban. A rendező elmondta, hogy a közönség nagyon szerette a filmet, és a díszbemutató után sokan gratuláltak neki valamint a főszereplő Vecsei Kingának is.
"Az, hogy mi kaptuk ezt a nagyon komoly díjat, mégis teljesen váratlanul ért, minden várakozásunkat felülmúlja.
És emellett még a külföldi kritikusok elismerését is megkaptuk - ez több, mint megtisztelő. Nagyon fontos visszajelzés, különösen azért, mert a stábból sokunknak a Szerdai gyerek volt az első nagyjátékfilmje."
Horváth Lili így mesélt az Origónak a Karlovy Vary-s vetítésről: "A díszbemutató után nem mentünk fel a pódiumra, csak hallgatóztunk és nagyon sokáig tapsolt a közönség, utána pedig odajöttek gratulálni, hogy milyen szép filmet csináltunk."
Horváth Lili első játékfilmje előtt olyan nagyszerű rövidfilmeket rendezett, mint az Uszodai tolvaj és a Napszúrás, jelenleg pedig egy élőszereplős mesefilm forgatókönyvén dolgozik. A Szerdai gyerek magyar-német koprodukcióban készült, és az amatőrök mellett olyan színészek szerepelnek benne, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor és Nagy Ervin.
A fesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt a Bob and the Trees című amerikai film kapta.
(origo.hu)