Ferenc pápa szerint így lehet megváltoztatni a világot

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 17. szerda

Ökológiai kiáltványnak nevezte el Ferenc pápának a teremtett világ védelméről és a környezetről szóló, csütörtökön bemutatandó új enciklikáját az olasz La Repubblica napilap.

A VaticanInsider hírportál szerint a pápai dokumentum még meg sem jelent, máris kritikák össztüzébe került. A hivatalos vatikáni bemutatóra meghívott újságírók már ismerik az enciklikának a hivatalos megjelenés előtt kiszivárogtatott szövegét. Federico Lombardi szentszéki szóvivő az embargó megsértésével vádolta az enciklikát idő előtt közlő neves olasz Vatikán-szakértő újságírót. Utóbbi verziója szerint azonban a szöveget nem a szentszéki sajtóközponttól kapta meg előre, hanem más vatikáni csatornán érkezett hozzá, mégpedig korai közlés céljából.
Az interneten közölt 192 oldalas, hat fejezetből és 246 cikkből álló dokumentum a Földhöz és a teremtett világhoz intézett imákkal zárul. A szövegből bőven idéző La Repubblica szerint a katolikus egyházfő enciklikája ökológiai kiáltvány az emberiséghez, a nemzetközi politikai-gazdasági, valamint tudományos élethez. A szöveg szerint a világ minden egyes eleme kölcsönös függőségben áll egymással, így bolygónk egyre sérülékenyebb egyensúlya is mindenekelőtt a sérülékenyebb társadalmi rétegeket, a szegényeket, a kirekesztetteket sújtja. A környezeti gondok megoldása pedig a nyomor gyökereinek felszámolásában segíthet. Az olasz sajtóban közölt idézetek az emberiség közös javának nevezik a tiszta vizet. A felhívás kitér a környezetszennyezésre, amely "otthonunkat, a Földet egyre inkább hatalmas szemétteleppé változtatja". Az egyszerűségéről ismert argentin egyházfő új életstílust szorgalmaz: "a szabadon és tudatosan megélt mérsékletesség felszabadító. Nem ad kevesebbet az életből, nem jelent alacsonyabb intenzitást, ellenkezőleg. Kevesebb szükséglettel is sokat lehet élni". A szöveg kiemeli: nem szabad azt gondolni, hogy erőfeszítések nem változtathatják meg a világot.
A La Repubblica úgy véli, a Ferenc pápa által elemzett környezetvédelmi válsághelyzet "belső megtérést" sürget hívőktől és laikusoktól egyaránt.
A Civilta Cattolica olasz jezsuita folyóirat szerint az enciklika nem csak a Föld, az emberiség sorsáról szól. A pápai dokumentum megelőzi a júliusban, Addisz-Abebában tartandó, harmadik fejlesztésfinanszírozási ENSZ-konferenciát. Szeptemberben az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága határoz a 2030-ig teljesítendő célokról, decemberben pedig Párizsban az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének konferenciáját rendezik meg.
A Vatican Insider úgy véli, a dokumentum kiszivárogtatása a "kúrián belüli és kívüli konzervatív erők" támadása volt, hogy gyengítsék a globális környezetpolitikát diktáló nagyhatalmakat kritizáló pápai üzenetet.
Ferenc pápa "zöld" enciklikája a Laudato si' (Áldott légy!) elnevezést kapta. Az enciklika kiemelt gondolata még a közös otthon gondozása. A Laudato si' Szent Ferenc Naphimnuszának (Laudatio Creaturarum) egyik verssora. A halála,1226 előtt néhány évvel írt himnusz a Nap, a Hold, a Föld, a Tűz, a Víz és az egész teremtés dicsőítő éneke. Az enciklika vatikáni bemutatóján jelen lesz a szintén a környezetvédelem mellett elkötelezett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka küldötte, Joannis Zizioulas pergamoni metropolita, az egyik legjelentősebb ortodox teológus, a tudós John Schellnhuber, a Potsdamban működő Éghajlattani Kutatóintézet (Pik) igazgatója, valamint Carolyn Woo közgazdász.
A bemutató alkalmából csütörtökön sajtótájékoztatót tart a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). Felszólal Veres András püspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, Nobilis Márió, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola docense és Rohály Gábor a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület képviseletében.

(inforadio.hu)