Áttörték a török határt a szíriai menekültek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 16. kedd

A szíriai kurd harcosok és az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei között, a török határhoz közeli Tal-Abjadban vívott harcok miatt néhány nap alatt csaknem 13 ezren menekültek Törökországba...

Egy török illetékes az AFP francia hírügynökségnek múlt héten úgy nyilatkozott, hogy csak szerdán több mint 6600 szír menekültet fogadtak. Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes aznap este bejelentette, hogy az újabb menekültáradattal szembesülő Törökország helyenként lezárja a Szíriával közös határátkelőit, hogy elejét vegye egy humanitárius tragédiának. Kurtulmus egyúttal ostorozta az európai országokat, amelyeket azzal vádolt, hogy nem veszik ki a részüket megfelelő arányban a szíriai menekültek elhelyezéséből. A határon várakozó menekülteket a török katonák és határőrök vízágyúkkal és figyelmeztető lövésekkel próbálták visszatartani, vasárnap azonban a háborús övezetből szabadulni próbáló emberek áttörték a határ kerítését. Eddig több mint 1,8 millió szíriai és 200 ezer iraki állampolgár keresett menedéket Törökországban a szomszédos országokban dúló háborúk elől.
(hvg.hu)

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe az Eheti rovat írását: Plakátháború helyett: http://szeretetfoldje.hu/index.php/eheti/7311-plakathaboru-helyett - szerk.