Világszerte 150 millió gyerek dolgozik

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. június 13. szombat

A világon több mint 150 millió, 5 és 14 év közötti gyermek kénytelen dolgozni. A legtöbben, 28 milliónyian Indiában élnek. Az ázsiai országban közel 300 millió ember él mélyszegénységben. Ebben a nehéz helyzetben a gyermekmunka megtiltása nem jelentene megoldást, ugyanis nagyon sok vállalkozás, vagy családi gazdaság nehéz helyzetbe kerülne, ha nem foglalkoztathatnák a fiatalokat.

Az indiai törvények 18 szakma és 65 „fokozott veszéllyel járó” munkafolyamat végzését tiltják a kiskorúak számára. Felmerült az is, hogy teljesen betiltanák Indiában a gyerekmunkát. Ezzel azonban több probléma is van.

Felhőtlen gyerekkor nem létezik
„Egy olyan országban élünk, ahol megszokott, hogy a mezőgazdasági dolgozó fia segít az apjának az iskola után. Nem fogjuk a munkavégzésnek ezt a formáját büntetni” – mondta egy nevét elhallgató hivatalnok az indiai Munkaügyi Minisztériumban.
„Sokan azt hiszik, hogy a fiataloknak az a dolguk, hogy élvezzék a felhőtelen gyerekkort, ami valójában nem is létezik” – mondja Nandana Reddy, a Concerned for Working Children (CWC) nevű gyerekjogvédő szervezet egyik alapítója.
„Több millió gyerek dolgozik Indiában, nem menthetjük meg az összeset, ez nevetséges. Ha a törvény tiltaná a gyerekmunkát, rengeteg családi vállalkozás menne tönkre. A kormánynak biztonságos munkát kellene biztosítania a hivatali szektorban” – teszi hozzá Reddy.

A felnőttek nem szeretnek dolgozni
A jelenlegi állapotok ugyanakkor nem fenntarthatóak, hiszen a munkanélküli felnőttek száma csaknem megegyezik a gyerek munkások számával. Tehát sok esetben a munkát a gyerekekkel végeztetik el. Ráadásul súlyos visszaélések is tapasztalhatóak a gyermekekkel szemben amiatt, hogy a fiatalok nem ismerik a saját jogaikat – mondja Bhuwan Ribhu, egy másik gyermekjogvédő szervezet munkatársa.
A CWC elvileg erre kínálna megoldást. A szervezet még az 1990-es évek elején hozott létre egy gyermekjogvédő hálózatot India egyik államában. Két fő tevékenységük a fiatalok összegyűjtése, és azok felkészítése az alapvető munkavégzéssel kapcsolatos jogi kérdésekben.

Ha nincs munka, nincs suli
A 13 éves Sivraju az egyik a szervezet sok tagja közül. Amikor nem az iskolapadban ül, utak és víztartályok tisztításával foglakozik. „Azért dolgozom, hogy pénzt keressek. 200 rúpiát (3 dollár) kapok óránként. A fizetésem nagy részét a szüleimnek adom, magamnál mindig annyi pénzt tartok, hogy a húgom és én inni és enni tudjunk. Szeretek dolgozni, mert így tudok segíteni a szüleimnek” – mondja a fiú. Sivraju doktor szeretne lenni, ha felnő. A CWC által létrehozott közösség fontos hely számára, mert itt találkozhat a többi gyerekkel és itt kap oktatást a jogairól.
Amennyiben Indiában központilag betiltják a gyerekmunkát, akkor sok fiatal bajba kerül. „Szükségem van a pénzre, hogy megvegyem a tankönyveimet, meg az írószereket. Nem hagyhatom abba a munkát” - mondja Sivraju.
A gyermekmunka ellenes világnapot az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Munkaügyi szervezet, az ILO kezdeményezésére először 2002. június 12-én tartották meg.
(Kőhegyi Bence, origo.hu)