Magyar könyvért versengenek a külföldi kiadók

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. május 31. vasárnap

Az elmúlt hetekben 25 külföldi, többek között német, ausztrál, francia és brit kiadók vásárolták meg Gárdos Péter Hajnali láz című szerelmes regényének jogait.

A Hajnali láz 2010-ben jelent meg először magyarul. A szerző a regényben szülei levelezését felhasználva meséli újra kettejük szerelmi történetét. A Libri szeptemberben újra kiadja a könyvet, amit ezúttal a külföldi kiadók is felfedeztek maguknak.
A Publishers Weekly és a Booktrade az idei Londoni Könyvvásár legfontosabb könyvének nevezte a Hajnali láz-at, amelynek külföldi jogaiért a világ vezető kiadói versengtek. Az elmúlt hetekben 24 kiadó vette meg a kötet fordítási jogát a Libritől.
A kiugró nemzetközi sikert jól példázza, hogy könyvkiadók százainak az érdeklődését keltette fel Londonban, és napokon belül valamennyi fontos könyvpiacról több ajánlat is érkezett egy időben.

Film is készül belőle
A kiemeltnek számító angol, német, francia, olasz, spanyol, német nyelvterületeken 8-10 jelentős kiadó versenyzett heteken át azért, hogy megszerezzék a könyv kiadásának jogát, amely a legtöbb országban több körön át tartó aukció után kelt el olyan összegekért, amilyeneket magyar szerző művéért még nem fizettek. A regényből készülő film jövőre kerül a mozikba, az adaptációt maga a szerző rendezi.
(origo.hu)