Évről évre hétezer keresztény hal meg a hitéért

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 25. szerda

Az utóbbi időkben a vallásuk miatt meggyilkoltak 80%-a keresztény: világszerte évente hétezer Krisztus-követő veszti életét hite miatt. A keresztényüldözéssel foglalkozó február 18-ai római konferencia kapcsán nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Bernardo Cervella, a Fides hírügynökség igazgatója.


A Benneteket is üldözni fognak – Emberek, drámák és perspektívák címmel megtartott konferenciát a bevándorlókkal foglalkozó Integra olasz nonprofit szervezet az olasz képviselőházzal együttműködésben szervezte.

A legfőbb üldözők: az Iszlám Állam, a Boko Haram

Az Iszlám Állam által Líbiában lefejezett huszonegy kopt a legutóbbi áldozata a vérengzéseknek. Súlyos keresztényüldözést lehetett tapasztalni az elmúlt évben emellett Afrikában a Boko Haram részéről, és Pakisztánban is. Irak északi részén Moszulból és Erbílből több mint százezer keresztényt üldöztek el, ők jelenleg menekültként élnek az Iszlám Állam által üldözött más kisebbségekkel együtt.

Az egyház szerepe a válságzónákban

Az egyház szerepe ezekben az országokban alapvető a segítségnyújtás és a tanúságtétel terén. Jó példája ennek Giovanni Innocenzo Martinelli érsek, Tripoli apostoli helynöke, aki tudatában van annak, hogy életét veszélyezteti Líbiában a vele együtt élő négy pappal és hat szerzetesnővel, akikkel a városban maradt.

Keresztények az integráció és a párbeszéd előmozdításáért

A keresztények ezeken a helyeken nagyon értékes szerepet játszanak az integráció és a párbeszéd szempontjából. A keresztények egyfajta „ragasztó”, összekötő funkciót töltenek be, hiszen az, hogy tisztelik az emberi méltóságot, arra vezeti őket, hogy párbeszédet folytassanak a szunnita és síita muzulmánokkal, a jazidikkel és a drúzokkal is. A keresztények jelentik azt az elemet ezekben a társadalmakban, amely lehetővé teszi az integrációt – nyilatkozta Bernardo Cervella, a Fides katolikus missziós hírügynökség igazgatója.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír