Az internet atyja szerint el fog veszni a múltunk

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 15. vasárnap

A jelenleg Google internet-evangelistájaként dolgozó Vint Cerf-t azért nevezik az internet egyik alapító atyjának, mert közreműködött a világháló alapjául szolgáló TCP/IP protokoll kifejlesztésében. A szakember szerint komoly veszélyt jelent, hogy a napjainkban digitális formában tároljuk emlékeinket. Legyen szó akár közösségi oldalakra feltöltött fotókról vagy, bejegyzésekről, vagy akár hivatalos dokumentumokról, ezek az adatok a jövő embere számára örökre elveszhetnek.

Cerf attól tart, hogy a digitális kultúránk kezdetének emlékei a jövő történészei számára teljes egészében elérhetetlenek lesznek, mivel nem állnak majd rendelkezésre a századunkban tárolt adatok megtekintéséhez szükséges szoftverek. A jövő komputerein pedig már biztosan nem futnak majd a mai szoftverek - írja a Guardian.

Digitális pergamen segíthet
Az internet atyja erről az Amerikai Szövetség a Tudomány Fejlődéséért (American Association for the Advancement of Science) nevű szervezet éves ülésén beszélt a Guardian.
Vint Cerf egy archiválási célokat szolgáló hardver és szoftveregyüttes, egyfajta "digitális pergamen" kifejlesztését tartja kívánatosnak, amely garantálná a régi korok szoftvereinek és digitális fájljainak megnyitását. Ma ugyanis az emberi kommunikáció jelentős része folyik digitálisan, ha ezt nem őrizzük meg, a teljes múltunk elveszhet, gondoskodni kell a megőrzésükről  - véli Cerf.

Amiben a pdf-nél jobb egy agyagtábla
A Google internet-evangelistája szerint téves az a közvélekedés, hogy minden digitalizált tartalom megmarad az utókornak: ehhez ugyanis arra is szükség van, hogy a múltban használt formátumok támogatása folyamatosan, akár évszázadokkal később is megoldható legyen.
Ha ez nem történik meg, a digitális technológia egyfajta információs fekete lyuk lesz majd, amely mindent elnyel. Cerf az ősi civilizációkat hozta fel pozitív példaként, az égetett agyagtáblákon és a papirusztekercseken hosszú időn át megmaradtak az írások. Nem hisz azonban abban, hogy hasonló módon jövőállók lennének napjaink .pdf vagy .doc fájljai.
A szakember szerint ha valóban meg akarunk őrizni egy fotót az utókornak, a legjobban tesszük, ha kinyomtatjuk azt. A Guardian szerint a Vint Cerf által felvázolt probléma már napjainkban is érzékelhető: egy átlagember számára szinte lehetetlen például egy ZX Spectrumhoz írt programot futtatni egy magnókazettáról. Hiába sértetlen a szalag, a vele kompatibilis eszközöket már rég nem árulják az üzletekben.
A Carnegie Mellon Egyetem egyik munkatársa már kidolgozott egy lehetséges megoldást erre a problémára. Olive nevű fejlesztése egy olyan program, amely merevlemezek tartalmáról készít pillanatfelvételeket programok futtatása közben. Az így konzervált szoftvereket emulátorszoftverekkel futtatni lehet. Az Olive segítségével konzervált kollekciót itt lehet átböngészni, megtalálható rajta többek közt egy Apple II-re írt kalandjáték, valamint a klasszikus lövöldözős játék, a DOOM első, DOS-ra írt verziója, de például a kilencvenes évek közepén használt Netscape Navigator böngésző, és az Office 6.0 is.

(origo.hu)