Csapdába esve Budapesten

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. február 09. hétfő

Kelepcévé vált Budapest a nyolc gyerekes albán család számára, akik se Nyugatra, se haza nem tudtak jutni, napokon keresztül várakoztak a hideg utcán. Nincsenek papírjaik, nem beszélnek angolul, a szerb és magyar hatóságok pedig pingpongoznak velük.

Napok óta bolyongott Budapesten és környékén az a népes, nyolc gyerekes albán család, akikkel a Kelenföldi pályaudvaron találkoztak az Origo munkatársai. No sleep. Baby cold two days - mondta tört angolsággal a családapa, Ahmed, miközben karján ringatta átfázott, alig egy éves gyerekét - ennyi ideje, két napja nem jutottak meleg szálláshoz és ételhez.
Tolmács segítségével aztán megtudtuk, hogy család Koszovóból indult, onnan is illegálisan jutottak ki, mert az albán hatóságok szigorították a kiutazási feltételeket. Szerbiát Szabadkánál, az erdőn keresztül bujkálva hagyták el, majd eljutottak egy magyar befogadó állomásra, ahol utazási kedvezményeket szereztek. A cél Vámosszabadi, a Győr melletti menekülttábor volt, onnan talán Ausztriába és tovább utaztak volna, egy jobb élet reményében, de Budapesten szertefoszlottak álmaik.

Nincs rá szó
„Nem tudunk felszállni a vonatokra, mindenütt ott vannak a rendőrök, leszállítanak minket" – mesélte Ahmed. A menedékkérő családnak már elege van a tortúrából, a több napos éhezésből. Vissza akarnak menni Koszovóba, végleg, de azt sem tudják, merre induljanak: a rendőröknek csak az utazási kedvezményeiket mutogatják, nyelvismeret hiányában nem tudják elmondani, hogy nem Vámosszabadiba - inkább hazamennének.

Vissza a feladónak
Az Origo közreműködésével aztán sikerült elérniük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, így meleg szálláshoz, élelemhez juthatnak egy befogadó állomáson. A megpróbáltatások viszont ezzel még nem érnek véget: a magyar hatóságok átadják őket a szerbeknek, és kérdés, onnan hogyan jutnak haza.
A koszovói személyi igazolvány nem számít érvényes útlevélnek, tehát vissza sem utazhatnak vele legálisan. A szerb fogadtatástól fél Ahmed is. „Széttépik majd a papírjainkat, elveszik a pénzünket, aztán elengednek minket a magyar határon, és újra kezdődik minden" - aggódott a megtört férfi.

Naponta százak jönnek
Ahmed és családja csak cseppnek számít a tengerben: mint Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter bejelentette, az elmúlt 48 órában a szerb-magyar határon 290 embert tartóztattak le - többségük koszovói albán, akik illegálisan próbáltak átkelni. A szerb hatóságok 256 esetben szabálysértési eljárást, 15 esetben büntetőeljárást kezdeményeztek a határsértőket segítő embercsempészek ellen, és 15 autót foglaltak le. Sokan próbálkoznak ugyanakkor legális úton is, eddig 60 ezer albán igényelt szerb útlevelet, hogy így jusson tovább a tranzitországon.

Onnan is kivetnek
A migránsoknak csak egy töredéke jut ki Nyugat- és Észak-Európába, és közülük sem mindenkinek sikerül gyökeret vernie: a szerb belügyminiszter és a svéd nagykövet pénteken írta alá azt a megállapodást, ami alapján 1500 menedékkérőt küldhetnek vissza Szerbiába.
(Koncz Tamás, origo.hu)