Rövid beszámoló a taizéi találkozóról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 04. vasárnap

A december 29. és január 2. között a cseh fővárosban megrendezett taizéi találkozón 30 ezer fiatal vett részt, akiknek vidám jelenléte és tiszteletteljes viselkedése a tömegközlekedési eszközökön illetve a történelmi belvárosban érezhető volt. A 17 prágai templomban összegyűlt fiatalok tanúságot tettek a hitről a város szívében. A cseh közszolgálati televízió élőben közvetítette az esti imát december 30-án és január 1-jén este 7-től.

A találkozó során Alois testvér bejelentette, hogy áprilisban Moszkvába látogat néhány testvérrel és különböző országokból való közel száz fiatallal, hogy együtt ünnepeljék Krisztus feltámadását az ortodox Húsvét alkalmából. Ezt követően a látogatás Minszkben folytatódik. Majd egy másik, hasonló számú fiatalból álló csoporttal Alois testvér meglátogatja a kijevi és lvovi keresztény közösségeket.
A taizéi találkozó alkalmából közzé tették Alois testvér 2015-re szóló javaslatait, amelyek arra vonatkoznak, hogy hogyan váljunk a föld sójává. Ismertették a résztvevőkkel a különböző egyházak elöljáróinak és a nemzetközi szervezeteknek az üzeneteit is.

December 31-én este Alois testvér, az ökumenikus közösség perjele jelentette be a Prágában összegyűlt fiataloknak, hogy a következő európai találkozót a spnyolországi Valenciában tartják. Vendégszerető ország várja a fiatalokat, mely ma komoly gazdasági nehézségekkel küzd.

Antonio Cañizares bíboros, az egyházmegye érseke háláját fejezte ki az ökumenikus közösségnek a döntésért, és buzdította a fiatalokat, hogy nagy számban vegyenek majd részt a találkozón. „Egyházi és ima találkozó lesz a keresztények egységéért, amely nagy ösztönzést ad a valenciai helyi egyháznak is, hogy megélje azt, amit Taizé kínál” – nyilatkozta a bíboros. Valencia tartomány készen áll a nemzetközi találkozó befogadására. Az ifjúsági rendezvény egy olyan egyház kifejeződése, amely hisz Jézus Krisztusban, amely egységes és beteljesíti az Úr vágyát, hogy mindannyian egyek legyünk, hogy a világ higgyen, mert csak a hit által van valóságos remény.

Magyar Kurír