Internetfüggő gyerekek - és amik érik őket

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. december 15. hétfő

Felmérések szerint a kiskorúak egyharmadát érte már zaklatás az interneten keresztül - mondta el az InfoRádiónak az Általános Vállalkozási Főiskola docense. Bernschütz Mária szerint a megelőzés egyik eszköze lehet a káros tartalmakat szűrő szoftverek használata.

Már hat éves kortól tudják használni az internetet olvasásra, böngészésre a fiatalok. Persze már ennél korábban is találkozhatnak az internettel, például a szülő okostelefonján - hívta fel a figyelmet Bernschütz Mária, az Általános Vállalkozási Főiskola docense.
"Iszonyatosan könnyen hozzá tudnak szokni ehhez az újfajta médiumhoz". Az egyébként, hogy mennyi időt engedünk táblagép előtt tölteni a gyermekeinket, megegyezik az amerikai adattal, bár ezeknek az eszközöknek az elterjedtsége nálunk nyilván kisebb - mondta a docens.
Magyarországon az esetek többségében 30-60 percet tölthetnek el a gyerekek - szülői kontroll mellett - az új médiás eszközökkel. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy közben a szülők a gyerek mögött ülnek - ismerte el Bernschütz Mária. Hozzátette: kutatások kimutatták, hogy a közösségi média használata, az internet használata közben dopamin szabadul fel az agyban. Vagyis az internethasználat azonnal függőséget indít el.
A nyáron 2000 fős mintán, a 13-20 éves korosztályban végzett felmérés azt mutatta, hogy az érintettek 48 százalékban adták már ki a jelszavukat a barátjuknak. Ez a docens szerint jól jelzi, hogy a fiatalok sokszor nem érzik a kockázatokat.
"A bizalom kiépítése nagyon fontos a szülők és a gyermek között, de a gyermek nagyon sokszor nem mondja el, hogy a közösségi oldalon egyes csoportokban mit mondtak róla, mi merült fel, mivel keresték őt meg, mivel zaklatták őt". Holott nagyon sok kutatás azt mutatja - mondta a docens -, hogy a zaklatás szinte hétköznapi dolog és a fiatalok majdnem harmadát érte már ilyen Magyarországon.
Mivel pedig "ez sokszor közösségi oldalon folyik, sajnos a médiaszabályozás alól kibújnak ezek a cégek" - mondta Bernschütz Mária, aki szerint azért szülőként meg lehet tenni bizonyos óvintézkedéseket. Bizonyos oldalakon be lehet állítani, hogy az erőszakos vagy agresszív tartalmak ne jöjjenek fel a keresés során. Emellett fontos a tudatos nevelés, a viselkedésükkel a szülőknek példát kell mutatniuk.
(inforadio.hu)