Ferenc pápa: „Az ördög nem mítosz”

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. október 31. péntek

A keresztény élet folyamatos küzdelem a gonosz, a világ és a test szenvedélyei ellen” – mondta homíliájában Ferenc pápa október 30-án, csütörtök reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.

A Szent Márta-ház kápolnájában megtartott szentmisén a Szentatya az efezusi levélről szólva emlékeztetett rá, hogy az ördög létezik, és nekünk harcolnunk kell ellene az igazság fegyverzetével.

„Kitől kell megvédenem magam? Mit kell tennem? Pál azt mondja, öltsük magunkra Isten teljes fegyverzetét, vagyis Isten maga a védelem, Ő segít ellenállni a gonosz kísértéseinek – mondta Ferenc pápa. – Sem lelki élet, sem keresztény élet nem lehetséges, ha nem állunk ellen a kísértéseknek, ha nem öltjük magunkra Isten fegyverzetét, amely erőt ad nekünk és megoltalmaz minket.”

„Csatoljátok derekatokra az igazság övét” – idézte Pál apostolt a pápa, majd leszögezte: „Az igazság Isten fegyverzete.” Ezzel szemben az ördög hazug, és minden hazug atyja – folytatta Ferenc pápa –, ahhoz, hogy legyőzzük őt, az igazság oldalán kell állnunk.

„A keresztény élet egy ütközet, egy gyönyörű ütközet, mert amikor Isten győzedelmeskedik életünk lépéseiben, az nagy örömet, nagy boldogságot ad nekünk: az örömet, hogy Isten a győztes bennünk, az üdvösség ingyenes ajándékával. De mi mindannyian kicsit lusták vagyunk ebben a küzdelemben, ugye, és engedjük, hogy elsodorjanak minket a szenvedélyek, a különféle kísértések. Mert bűnösök vagyunk, mindannyian! De ne veszítsétek el bátorságotokat. Legyetek bátrak és erősek, mert az Úr velünk van.”

„Erő és bátorság – erre van szükségünk a gonosz elleni küzdelemhez és a lelki életben való előrehaladáshoz. Az Istenben való életet meg kell védeni, ellen kell állni a rossznak, és hirdetni kell a jót” – hangsúlyozta Ferenc pápa. Hozzátette: nem egyszeri ütközetről, hanem folyamatos harcról van szó. A pápa megjelölte a keresztény élet három ellenségét: a gonosz, a világ és a test, vagyis szenvedélyeink, amelyek az eredendő bűn sebei. Persze az üdvösség, amelyet Jézus ad, ingyenes, de a mi feladatunk, hogy megvédjük azt.
Ferenc pápa elmondta, Szent Pál levelében komolyan figyelmeztet az ördög cselvetéseire. „Ma azonban sokaknak úgy tűnik, hogy az ördög csupán mítosz, egy elképzelés a rosszról. Pedig az ördög létezik, és nekünk harcolnunk kell ellene, méghozzá a Lélek kardjával, Isten igéjével, az igazsággal” – magyarázta a Szentatya. Nem lehetünk keresztények, ha nem vagyunk igazak. „A hit pajzsára van szükségünk az ördög hazugságaival szemben. Imádkozzunk és könyörögjünk szüntelen, legyünk bátrak és kitartók, hiszen az Úr velünk van” – zárta csütörtök reggeli prédikációját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió magyar és angol oldala

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír